Luovuus ja luova ala muodostavat monin tavoin yhteiskuntamme perustan. Suomessa arvostetaan tietoa, kulttuuria, viihdettä ja taidetta sekä muuta luovaa sisältöä. Kirjallisuus, musiikki, elokuvat ja tv-sarjat, oppikirjat; elämämme ilman luovaa alaa olisi sisällöllisesti köyhää, mutta kärsijän paikalle joutuisivat nopeasti myös ihmisten hyvinvointi sekä kansantalouden myönteinen kehitys.
Luovat alat ovat kehittyneet vuosien saatossa harppauksin, ja luovan talouden parissa työskentelee jo yli 100 000 suomalaista. Monet eurooppalaiset maat ovat onnistuneet kasvattamaan luovasta alasta merkittävän vientiteollisuuden haaran eikä esimerkkiä tarvitse etsiä kauempaa kuin Ruotsista. Kansantalouden kannalta luovassa taloudessa on merkittävää potentiaalia myös tulevaisuuden Suomelle.
Suomalaisella luovalla alalla on tulevaisuudessa kaikki edellytykset tuottaa myös kansainvälisen yleisön nautittavaksi entistäkin laadukkaampia teoksia ja sisältöä. Samalla luova ala voi vastata markkinoiden kutsuun ja kehittyä kokoaan suuremmaksi talouden tukijalaksi ja Suomen käyntikortiksi.
Tämä edellyttää toimintaympäristöä, joka mahdollistaa, mutta myös rohkaisee. Luovat alat ja luova talous elävät tekijänoikeuksien vaihdannalla. Jokaisella teoksella on tekijänsä, ja tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille kuuluu lainsäädännön takaama vahva tekijänoikeussuoja. Se tuottaa heille toimeentulon ja mahdollisuuksia uusien sisältöjen tekemiseen. Tekijänoikeusjärjestelmän ajantasaisuus ja toimivuus on koko yhteiskunnan etu.
Ehdotamme nyt kolmea konkreettista keinoa, joilla luovien alojen menestystä voidaan vauhdittaa:
- Luovien alojen vientiin vauhtia
- Teosten käyttöä helpotettava
- Yksinoikeudet turvattava
Valtteri Niiranen
Kopioston toimitusjohtaja
Lue lisää ehdottamistamme keinoista täältä.