Hallituksen esitysluonnoksessa 10 %:n arvonlisäverokannan soveltamisalaan sisältyvät hyödykkeet ja palvelut ehdotetaan siirrettäväksi 14 %:n verokantaan. Veronkorotus koskisi esimerkiksi kirjoja, oppimateriaaleja, kulttuuritapahtumien pääsylippuja, taide-esineiden ensimyyntiä ja tekijänoikeuden haltijoita edustavien järjestöjen keräämiä tekijänoikeuskorvauksia. Lisäksi korotus pienentäisi lainauskorvausta ja e-aineistojen kirjastokäyttökorvausta, joita maksetaan tekijänoikeusjärjestöjen kautta luovan alan ammattilaisille.
Kulttuurihyödykkeiden ja -palveluiden arvonlisäveron korotus on merkittävä isku kulttuurialalle ja koko luovalle taloudelle. On kohtuutonta nostaa kulttuurialan arvonlisäverokantaa näin paljon samalla, kun alaan osuu myös muita rajuja sopeutustoimia.
Kulttuuri on kasvuala: luovien alojen talous kasvoi miljardi euroa vuodesta 2021 vuoteen 2022. Tilastokeskuksen mukaan kulttuuritoimialojen osuus koko Suomen talouden arvonlisäyksestä vuonna 2021 oli 3,1 %.
Veronkorotus vaikuttaa suoraan kuluttajahintoihin, ja kohonneet hinnat vähentävät ostohalukkuutta. Kun kuluttajien ostovoima on jo ennestään heikko, voidaan alv-korotuksen ennakoida pikemminkin laskevan kuin nostavan valtion saamia verotuloja kulttuurituotteista ja -palveluista.
Kirjoihin ja oppimateriaaleihin kohdistuva veronkorotus vaikuttaa erityisen lyhytnäköiseltä, kun hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi lukemisen edistäminen sekä lasten ja nuorten lukutaidon vahvistaminen. Hallituksen tulisi toimia päinvastaisesti ja korottamisen sijaan alentaa kirjojen verotusta. Kirjallisuuden tukeminen arvonlisäveroa alentamalla on yksi keino edistää lukutaitoa ja lukemista.
Lainauskorvauksen määrärahaa kasvatettava arvonlisäverokorotuksen myötä
Lainauskorvaus ja e-aineistojen kirjastokäyttökorvaus ovat valtion budjetista maksettavaa ja lakiin perustuvaa tekijänoikeuskorvausta teosten kirjastolainaamisesta. Nykyisin korvauksen määräraha sisältää myös arvonlisäveron. Tämä tarkoittaa, että arvonlisäveron nostaminen pienentäisi korvauksen määrää.
Kopioston kautta korvauksia maksetaan kuvantekijöille ja äänikirjojen lukijoille. Lisäksi korvauksia saavat kirjailijat, kääntäjät ja musiikintekijät. Lainauskorvaukset ovat luovan alan ammattilaisille tärkeä tulonlähde. Jos arvonlisäveroa korotetaan, tulee määrärahaa korottaa vastaavasti.