Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkimuksessa ”Sopimussuhteet muutoksessa – Audiovisuaalisen alan tekijänoikeudellisia kysymyksiä” selvitettiin audiovisuaalisen alan toimijoiden näkemyksiä alan sopimusehdoista sekä käyttöoikeuksien hankintaan liittyviä ongelmia. Tämän lisäksi tarkasteltiin teknologisen kehityksen vaikutuksia tuotantoyhtiöiden ja luovan työn tekijöiden ansaintamahdollisuuksiin.
Digitalisaatio on monimuotoistanut sisältöjen tuotantoa, jakelua ja loppukäyttöä audiovisuaalisella alalla. Uudet toimijat ja jakelukanavat ovat lisänneet alan kasvupotentiaalia. Kyselyyn vastanneet luovan työn tekijät ja tuotantoyhtiöt kuitenkin kokevat, että teknologinen kehitys on vaikuttanut heidän mahdollisuuksiinsa saada asianmukainen korvaus oikeuksien siirrosta tai tuotantojen käyttöoikeuksista.
”Vaikuttaa siltä, että alan tekijöille maksettavat korvaukset ovat pysyneet pitkälti entisellään siitä huolimatta, että teknologinen kehitys on muuttanut teosten käyttötapoja”, toteavat tutkimuksen toteuttaneet projektipäällikkö Tiina Kautio ja tutkija Nathalie Lefever.
Pääosa kyselyyn vastanneista luovan työn tekijöistä ja tuotantoyhtiöistä koki, että heille on tarjottu kohtuuttomia sopimusehtoja oikeuksien siirrosta.
Luovan työn tekijöiden kokemukset kohtuuttomista ehdoista liittyivät tyypillisesti korvauksen määrään ja muotoon sekä oikeuksien siirron laajuuteen ja kestoon. Tekijät kokivat syiksi kohtuuttomille sopimusehdoille erityisesti erot osapuolten neuvotteluasemien tasavertaisuudessa, neuvottelutaidoissa sekä tekijänoikeustietämyksessä.
Koettuihin ongelmiin tarjolla ratkaisuja
Tutkimusraportissa todetaan, että av-alan kasvupotentiaalin kehittyminen ja liiketoiminnan taloudellinen kestävyys vaativat pitkällä tähtäimellä sitä, että kaikki arvoketjussa voivat hyvin.
Tutkimuksen aikana kartoitettiin myös alan kehitystarpeita sekä luovan työn tekijöiden että tuotantoyhtiöiden edustajien kanssa. Tämän perusteella syntyi yhdeksän rinnakkaista kehittämisehdotusta.
Ratkaisuvaihtoehtojen tarkastelussa korostettiin sitä, miten tekijänoikeusjärjestelmän toimivuutta voitaisiin kehittää vastaamaan entistä paremmin alan muutostarpeisiin. Raportissa korostetaan, ettei mikään ehdotetuista ratkaisuista yksin ratkaise alan haasteita ja siksi ratkaisut tuleekin nähdä rinnakkaisina.
1.Selvitetään tekijänoikeuksien siirtämistä osana työehtosopimuksia
Luovien työntekijöiden edustajat ehdottivat oikeuksien siirtoa kollektiivisesti osana alan työehtosopimuksia, mikä helpottaisi myös tuottajien kannalta neuvotteluja ja alentaisi transaktiokustannuksia.
2. Kehitetään tekijänoikeuden yhteishallinnointia
Audiovisuaalisissa tuotannoissa käytettävien teosten lisensiointia voitaisiin helpottaa kehittämällä oikeuksien yhteishallinnointia niin, että sen piiriin kuuluisi muitakin kuin jälkikäytön oikeuksia. Lisäksi ehdotettiin sopimuslisenssijärjestelmän laajentamista muissa Pohjoismaissa käytössä olevan yleisen sopimuslisenssin kaltaiseksi.
3. Lisätään tekijänoikeustiedon ja asiantuntijatuen saatavuutta
Luovan työn tekijöiden tulisi saada parempaa tietoa tekijänoikeuksista ja sopimusneuvotteluista. Sekä luovan työn tekijöille että tuotantoyhtiöille tarvitaan enemmän asiantuntijatukea ja neuvontaa.
4. Laaditaan suositukset ja ohjeet sopimusneuvottelujen tueksi
Alan yhteisten suositusten ja ohjeiden avulla voidaan edistää tasavertaista neuvotteluasemaa ja sujuvoittaa sopimusneuvotteluja. Tähän tarvitaan uusia sopimusmalleja ja ohjeistuksia.
5. Lisätään toimialan keskustelua hyvien käytäntöjen määrittämiseksi
Alan kehittäminen perustuu avoimeen keskusteluun eri osapuolten välillä. Toimialan kehittämistä ja sopimusehtoja voitaisiin käsitellä tähän soveltuvassa keskustelufoorumissa niin luovan työn tekijöiden, tuotantoyhtiöiden kuin myös sisällön tilaajien, jakelijoiden ja rahoittajien näkökulmista. Keskustelujen avulla voidaan muodostaa yhteisiä toimintatapoja ja hyviä käytäntöjä esimerkiksi sopimusneuvottelujen tueksi.
6. Kehitetään rahoitusinstrumentteihin liittyviä ratkaisuja
Taloudellisia kannustimia voitaisiin hyödyntää sopimusehtojen kohtuullisuuden edistämiseksi. Julkisiin rahoitusinstrumentteihin voisi esimerkiksi liittää ehdon tekijänoikeuksien palautumisesta tuotantoyhtiölle tietyn ajan kuluttua. Yksi kehityssuunta on myös audiovisuaalisia mediapalveluja koskevassa direktiivissä säädetty kansallisten viranomaisten mahdollisuus velvoittaa audiovisuaalisia mediapalveluja tarjoavat toimijat investoimaan kansallisiin teoksiin.
7. Parannetaan teosten käytön raportointia
Digitalisaation avulla teosten käyttötietoja voidaan raportoida reaaliaikaisesti ja ohjata tuloja arvoketjuissa. Tarvitaan parempaa saatavuutta teos- ja tekijätiedoille sekä teoksiin liittyvien tunnisteiden standardointia ja yhteisiä datan jakamisen käytäntöjä, jotta teosten käyttöön perustuvat korvaukset voisi automatisoida.
8. Arvioidaan tekijänoikeuslain muutosten vaikutuksia
Sopimusehtojen kohtuullisuutta voitaisiin edistää myös lainsäädännöllisin keinoin. Tekijänoikeuslakia onkin päivitetty tutkimusaineiston keräämisen jälkeen, ja tehdyt lakimuutokset voivat parantaa luovan työn tekijöiden neuvotteluasemaa. Esimerkiksi uusi oikeus asianmukaiseen ja oikeasuhtaiseen korvaukseen täydentää jo aiemmin laissa ollutta oikeutta kohtuullisiin sopimusehtoihin. Lisäksi oikeus selvityksen saamiseen teoksen hyödyntämisestä auttaa arvioimaan korvauksen kohtuullisuutta. Oikeus peruuttaa käyttöoikeus, jos oikeuksia ei hyödynnetä, voi estää tarpeettomien oikeuksien hankkimisen.
9. Kehitetään tekijänoikeusjärjestelmää vastaamaan teknologisen kehityksen ja alan liiketoimintamallien muutokseen
Audiovisuaalisen alan oikeudenhaltijat pitävät tutkimuksen tulosten perusteella tekijänoikeusjärjestelmää monimutkaisena. Tämän perusteella voidaan nähdä tarvetta tekijänoikeusjärjestelmän kehittämiselle entistä tiiviimmässä vuoropuhelussa toimialan kanssa. Järjestelmän tulisi olla teknologianeutraali ja sopeutua alan liiketoimintamallien muutokseen.
Kuva: Canva