Suomalaiset myös yleisesti kokevat, että tekijänoikeuden loukkauksilla tulee olla seuraamuksia. Kuitenkin puolet suomalaisista kokee ainakin jossain määrin, että tekijänoikeuden pitäisi ulottua vain ansiotarkoituksessa tapahtuvaan käyttöön.
Miltei kolmannes kaikista suomalaisista arvioi joskus käyttäneensä luvatta saatavilla olevaa verkkosisältöä tai luvatta kopioineensa tai ladanneensa käyttöönsä tekijänoikeuden alaista verkkosisältöä. Viimeisen vuoden aikana luvatta käyttäneitä on kuitenkin vain 13 % suomalaisista. Sisällön luvatonta käyttöä ohjaavat ennen kaikkea käytännön syyt: laillisesti saatavilla oleva tuote- ja palveluvalikoima koetaan puutteelliseksi ja luvaton sisältö on helposti ja nopeasti saatavilla.
Periaatteet ohjaavat luvallisten sisältöjen pariin
Luvallisten sisältöjen valintaa luvattomien sijaan perustellaan periaatteellisilla syillä: suomalaiset haluavat noudattaa lakia ja luovan työn tekijän halutaan saavan korvaus tekemästään työstä. Laillisen tarjonnan parempi saatavuus on vähentänyt sisältöjen luvatonta käyttöä viimeisten vuosien aikana.
Noin 10 % suomalaisista on käyttänyt aiemmin luotuja sisältöjä osana itse tekemiään sisältöjä ja lisäksi jakanut näin syntyneet sisällöt internetissä laajemmin kuin lähipiirilleen. Verkkoympäristössä on välillä vaikea hahmottaa, mikä on luvallista tai luvatonta. Kaiken kaikkiaan suomalaiset kuitenkin kokevat tekijänoikeuteen liittyvän tietämyksensä hyväksi.
Tutkimusaineisto perustuu 1005 henkilökohtaiseen 15–79-vuotiaan suomalaisen haastatteluun, jotka tehtiin osana Taloustutkimus Oy:n valtakunnallista Omnibus-tutkimusta. Aineiston keruu toteutettiin lokakuussa 2019. Tutkimuksen painopisteenä oli digitaalisessa ympäristössä tapahtuva sisällön käyttö. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan Cuporen verkkosivuilta.