Vuoden 2024 tekijänoikeusbarometri kertoo enemmistön suomalaisista arvostavan luovan alan tekijöitä. 36 % vastaajista arvostaa luovan alan tekijöitä erityisen paljon ja 62 % siinä missä muitakin ammattilaisia.
Myös tekijänoikeuksiin suhtaudutaan myönteisesti. 88 % vastaajista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että tekijänoikeudet ovat tärkeitä. Vain 3 % vastaajista pitää tekijänoikeuksia erittäin tai melko turhana. Enemmistö vastaajista (48 %) ajattelee tekijänoikeuksien olevan mahdollistavia, kun taas rajoittavina tekijänoikeuksia pitää 14 %.
Tekijänoikeuskorvauksia valtaosa (83 %) vastaajista pitää niin ikään erittäin tarpeellisina. Yli kolmannes pitää niitä myös liian pieninä. Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että luovan työn tekijöiden tulee saada korvaus teostensa kopioinnista ja käytöstä opetuksessa.
Tekijänoikeusjärjestöt ovat vastaajien mielestä tarpeellisia (78 %), oikealla asialla (76 %) ja hyödyksi kehitykselle (56 %). Kuitenkin vain 5 % vastaajista ajattelee tekijänoikeusjärjestöjen olevan haitaksi kehitykselle.
Yksityisestä kopioinnista ja tekoälyn kouluttamisesta halutaan korvaukset tekijöille
Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että luovan työn tekijöiden tulee saada tekemästään työstä korvausta sen mukaan, kuinka paljon heidän teoksiaan hyödynnetään. 87 % vastaajista oli väittämän kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä.
Barometrissa kysyttiin myös mielipidettä yksityisen kopioinnin hyvityksestä. 63 % vastaajista ajattelee, että luovan työn tekijöille kuuluu asianmukainen korvaus siitä, että kansalaiset saavat kopioida ja tallentaa teoksia omaan käyttöönsä. Joka kymmenes vastaaja on eri mieltä.
Enemmistö vastaajista (73 %) on sitä mieltä, ettei tekoälyn tuottamissa sisällöissä saa ilman asianmukaista korvausta tai lupaa hyödyntää tunnetun taiteilijan tai esittäjän persoonallista tyyliä. 65 % vastaajista on myös vähintään osittain sitä mieltä, että tekoälyn kouluttamiseen käytetyistä, ihmisten luomista teoksista tulee aina suorittaa tekijänoikeuskorvaus teoksen tekijöille ja esittäjille. Eri mieltä väittämien kanssa on noin joka kymmenes.
Kyselyssä selvitettiin lisäksi piratismiin liittyviä asenteita, jotka eivät ole juurikaan muuttuneet vuodesta 2023. Yli puolet (53 %) vastaajista ilmoitti, ettei hyväksy mitään barometrissa kuvattua piratismin muotoa. Laittomien suoratoistopalvelujen käyttö on kuitenkin lisääntynyt etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. 25–34-vuotiaista 23 % kertoo itse tai perheenjäsenen katselleen, kuunnelleen tai pelanneen aineistoa, joka on tarjolla laittomissa palveluissa. Viime vuonna vastaava osuus oli samassa ikäryhmässä 15 %.
Tulokset perustuvat Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toimeksiannosta Taloustutkimuksen toteuttamaan Tekijänoikeusbarometriin, joka tehtiin nyt kahdeksattatoista kertaa. Tutkimusaineisto kerättiin henkilökohtaisina haastatteluina sekä nettikyselyllä osana Taloustutkimuksen Omnibus-tutkimusta. Tiedonkeruu toteutettiin 12.9.–7.10.2024 välisenä aikana ja tutkimuksen vastaajamäärä oli yhteensä 1112 henkilöä. Kohderyhmänä oli 15–79-vuotias väestö Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta.