Malvan kokoelmissa on yli 75 000 julistetta, josta Finnaan julkaistaan jatkuvasti täydentyvää aineistoa. Ensimmäisten joukossa Finnaan on avattu julisteita graafikkokonkari Erik Bruunilta (1926–), julistetaiteen moniosaaja, kuvataiteilija Helmiriitta Honkaselta (1920–2018), rock-graafikko Herbie Kastemaalta (1940–2013), kuvitusmestareilta Julia (1968–) ja Pekka Vuorelta (1935–) ja lasitaiteilija, julistesuunnittelija Gunnar Forsströmiltä (1894–1958). Lisäksi palvelusta löytyy Mallasjuoma Oy:lle sekä Asko Oy:lle suunniteltua käyttögrafiikkaa.
Bruunin julisteet on nostettu myös omaksi kokonaisuudekseen Lahden museoiden Finna-näkymään. Kokonaisuudessa on muun muassa pirskahtelevia Jaffa-mainoksia ja muiden tuttujen tuotemerkkien kuvastoa, Suomi-matkailun helmiä ja Bruunille itselleenkin läheistä luonnonsuojeluteemaa.
”On hienoa, että kulttuuriperintölaitokset saavat arvokkaita kokoelmiaan avattua verkossa. Malvan kanssa laadittu sopimus tekee julistekokoelman avaamisesta ja tekijänoikeuksien kunnioittamisesta helpompaa. Se myös mahdollistaa tekijöille heille kuuluvan korvauksen teostensa käytöstä,” kertoo Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
Malvan julistekokoelmista vastaava amanuenssi Hanna Suihko iloitsee: ”Upeaa, että saadaan julistekokoelmien helmiä arkistolaatikoista yleisön nähtäville! Finnassa aineistoon pääsevät käsiksi niin alan ammattilaiset kuin opiskelijat, sekä ketkä tahansa muutkin julisteista kiinnostuneet.”
Julistemuseon juuret ulottuvat lähes 50 vuoden taakse
Lahden julistemuseo perustettiin vuonna 1975 vaalimaan suomalaista ja ulkomaista graafista muotoilua. Vaikka julistemuseolle kertyi kansainvälisesti merkittävä ja tunnettu kokoelma, sillä ei koskaan ollut omia näyttelytiloja. Julistenäyttelyt pidettiin Lahden taidemuseon tiloissa.
Lahden taidemuseo ehti toimia lähes 70 vuotta väistötiloissa, kunnes vihdoin vuonna 2022 avautui Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva perinteisen lahtelaisen virvoitusjuomatehtaan, Mallasjuoman, entiseen panimorakennukseen. Samalla Lahden julistemuseo siirtyi osaksi Malvaa yhdessä Lahden taidemuseon kanssa, ja julistemuseon kokoelmasta tuli Malvan julistekokoelma.
Malvan julistekokoelmat ovat tekijänoikeuden alaisia. Julisteita on julkaistu Finnaan osoitteeseen lahdenmuseot.finna.fi kaikkien ihailtavaksi, mutta niiden käyttö vaatii luvan Lahden museoilta ja tekijänoikeuden haltijalta.