CISAC eli International Confederation of Societies of Authors and Composers on ranskalainen tekijänoikeusjärjestöjen globaali katto-organisaatio, johon kuuluu Kopioston lisäksi yli 200 tekijänoikeusjärjestöä. Yhteinen nimittäjä jäsenille on tiedonvaihto muiden saman toimialan kanssa. CISACin monimuotoisessa toiminnassa on tyypillistä erilaiset työryhmät ja konferenssit, joita on vuosittain useita. Kopioston ääni kuuluu järjestössä vahvasti, sillä yhteiselle agendalle on saatu monta tärkeää asiaa esimerkiksi edelleen lähettämisestä, verkkotallentamisesta ja mandaattien hallinnoinnista.
Kopioston liiketoiminnan kannalta CISAC-jäsenyydessä kaikkein tärkeintä on tarjolla olevat työkalut datan hallintaan. Av-järjestöillä on yhteinen teostietokanta IDA, johon eri maiden järjestöt ilmoittavat kukin oman maansa teokset. Muut järjestöt voivat saada sieltä tarvitsemansa tiedot. Tietokantaa ja sen käyttöä kehittää kahden palkatun henkilön lisäksi sen käyttäjäjärjestöistä muodostettu tekninen komitea sekä johtoryhmä. Kopioston tilitys- ja tutkimuspäällikkö Rainer Vallius on toiminut muutaman viime vuoden ajan johtoryhmän puheenjohtajana. Tämä on hänen mukaansa luottamuksenosoitus kansainvälisiltä kollegoilta.
Tekijät järjestöineen ja oikeusluokkineen rekisteröidään IPI-tietokantaan. Näiden tietokantojen avulla on mahdollista selvittää, kuka on minkäkin teoksen tekijä ja minkä organisaation kautta hänen korvauksensa maksetaan. ”On vaikea arvioida, kuinka laadukas teos- ja tekijäkohtainen individuaalitilitys olisi edes mahdollista ilman näitä työkaluja”, toteaa Vallius.
Erilaisista tapaamisista saa Valliuksen mukaan eniten irti, kun on itse aktiivinen ja ehdottaa itse asioita kokousten agendalle. ”Osallistun aktiivisesti keskusteluihin. Kysyn, haastan ja olen valmis auttamaan. Verkostoidun kollegojen kanssa tauoilla ja ruokailuissa. Tuntemalla kollegoita, saan informaatiota ja apua erilaisissa tilanteissa kokousten ulkopuolellakin”.
Teksti: Rainer Vallius ja Ria Korkiakangas
Kuva: Cisac