ISNI (International Standard Name Identifier) on kansainvälisesti laajasti käytetty tekijätunniste. ISNI-tunnisteen avulla voidaan identifioida mihin tahansa luovaan teokseen liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä, esimerkiksi kirjailijoita, kääntäjiä, säveltäjiä, esittäjiä, visuaalisen taiteen tekijöitä, esiintyjiä, tuottajia ja kustantajia.
Kansalliskirjaston koordinoima projekti käynnistyi vuoden 2022 helmikuussa ja kestää vuoden 2023 loppuun asti. Projektin aikana hankitaan ISNI-tunnuksia kattavasti tekijänoikeusjärjestöjen edustamille oikeudenhaltijoille. Mukana hankkeessa olevat järjestöt kattavat musiikki- ja kirjallisuusalan sekä visuaalisen ja audiovisuaalisen alan tekijöitä ja edustavat reilusti yli 100 000:ta kotimaista korvauksensaajaa.
ISNI-tunnuksen käyttöönotto suomalaisissa tekijänoikeusjärjestöissä edistää tekijöiden tunnistamista ja parantaa osaltaan tekijään liittyvien tietojen luotettavuutta ja yhteentoimivuutta. Viime vuosina järjestöissä on panostettu hallinnoitavan metatiedon laadun parantamiseen ja tietojärjestelmien uusimiseen. Yhteisen, globaalin ja toiminnallisen tunnisteen käyttöönotto mahdollistaa myös tiiviimpää yhteistyötä ja parempaa palvelua tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaille.
Taiteen, viihteen ja tieteen tekijöiden yksiselitteinen tunnistaminen on tärkeää yhä verkottuvammassa maailmassa, jossa kanavat kulttuurin kuluttamiseen moninaistuvat jatkuvasti.
“Korvausten maksu ulkomailta ja ulkomaille edellyttää teosten ja niiden tekijöiden tunnistamista. ISNI-hanke on merkittävä lisä tekijöiden identifioinnissa etenkin kansainvälisesti. Myös kotimaisten toimijoiden välillä tunnistetta voidaan hyödyntää”, toteaa tilitys- ja tutkimuspäällikkömme Rainer Vallius.
Kopioston edustamien oikeudenomistajien näkökulmasta ISNI tuo parannusta nimenomaan aloille, joilla kansainvälisiä henkilötunnisteita ei vielä ole. Käytännössä tämä tarkoittaa kirjallisten teosten tekijöitä.
Projektin toteuttaminen on mahdollista opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeusjärjestöille myöntämän avustuksen turvin. Avustus on tarkoitettu kulttuuri- ja luovien palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamisen edistämiseen. Avustus sisältyy Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaan, jonka rahoitus tulee Next Generation EU -ohjelmista.
Kansalliskirjasto koordinoi projektia kansallisena ISNI-rekisteröintitoimistona ja pystyy hankkimaan ISNI-tunnuksia muiden tiedontuottajien puolesta. Vaikka ISNI-tunnukset ovat jo käytössä monissa maissa, alasta riippumaton käyttöönotto koko kansallisen tason tekijänoikeuskentälle on kansainvälisestikin merkittävä avaus.
Lisätietoa projektista Kansalliskirjaston uutisessa ja Kiwi-alustalla.