Kokemukset ovat olleet niin positiivisia, että webinaarit otetaan osaksi Kopioston koulutustarjontaa myös jatkossa.
Etäkouluttaminen oli jo tuttua kouluttajillemme lisensiointipäällikkö Kirsi Salmelalle ja tarkastaja Juha Kallanrannalle. He tiesivät kokemuksesta, että verkkokoulutuksessa – jossa yleisöä ei näe eikä ole samanlaista vuorovaikutusta kuin lähikoulutuksissa – on erityisen tärkeää kohdentaa sisältö koulutettaville sopivaksi ja rytmittää koulutus hyvin. Pidempi tapahtuma tarvitsee tuekseen tauot ja keskustelumahdollisuuden. “On ollut hienoa huomata, että nykyiset webinaarityökalut mahdollistavat myös vuorovaikutteisen työpaja- ja ryhmätyöskentelyn”, Salmela sanoo.
Keväällä tekijänoikeuskoulutuksia järjestettiin eri kouluasteiden opettajille, opiskelijoille ja tutkijoille. Mukana oli sekä isoja, avoimia tilaisuuksia että pienelle ryhmälle suunnattuja täsmäkoulutuksia. ”Kaikista eniten pidin koulutuksesta, jossa oli mukana vain seitsemän koulutettavaa”, Kallanranta kertoo. ”Koulutus oli keskusteleva ja juttelimme tekijänoikeuksista ja opetuksen luvista noin kaksi tuntia.” Kallanranta on kiertänyt ympäri Suomea pitämässä tekijänoikeuskoulutuksia oppilaitoksissa jo yli 20 vuoden ajan. Siirtyminen puhtaasti verkkokoulutuksiin sujui ongelmitta hyvillä työvälineillä.
Kallanrannan ja Salmelan mukaan verkkokoulutuksissa esitetyt kysymykset ovat olleet paljolti samoja kuin lähikoulutustilanteissa. Siirtyminen etäopetukseen nosti kuitenkin esille myös uusia kysymyksiä. Opettajia kiinnosti, miten he voivat kopioida ja jakaa etäopetuksessa erilaisia tekijänoikeuden suojaamia aineistoja, kuten kirjallisuuskatkelmia, sarjakuvia ja otteita oppikirjoista. Myös lukutuokioiden taltioiminen videolle mietitytti.
Etäkoulutukset järjestettiin pääosin koulutuksenjärjestäjän käyttämillä alustoilla ja yhteistyössä heidän yhteyshenkilönsä kanssa. Kevään aikana olemme kuitenkin järjestäneet etäkoulutuksia myös suoraan opettajille.
Webinaarien järjestämistä oli suunniteltu jo pitkään. ”Olemme osallistuneet etäyhteydellä useisiin koulutuksiin jo vuosia, mutta itse emme ole aikaisemmin toteuttaneet webinaareja”, Salmela kertoo. ”Nyt koulujen etäopetusjakson aikana opettajilta tuli meille runsaasti kyselyitä materiaalien käyttöön ja etäopetukseen liittyen, joten päätimme järjestää etäopetukseen liittyvän tekijänoikeuskoulutuksen verkossa.” Kiinnostuneita oli lopulta niin paljon, että yhden webinaariin sijaan koulutuksia pidettiinkin kaksi.
Kevään etäkoulutukset ovat ylittäneet moninkertaisesti odotukset. Koulutettavia on ollut yhteensä yli 600, ja palaute on ollut yksinomaan positiivista. ”Teemme vuosittain yli 100 koulutusta ja kouluvierailua. Näitä jatketaan normaaliin tapaan paikan päällä kouluissa ja korkeakouluissa heti, kun se on taas mahdollista. Mutta tulemme varmasti lisäämään webinaarit säännölliseen koulutustarjontaamme”, toteaa Salmela.
Tiedossa on uusiakin kohderyhmiä, sillä tarjoamme tekijänoikeuskoulutuksia myös edustamillemme luovan alan tekijöille. Ensi viikolla järjestämme ensimmäisen etäkoulutuksen kuvantekijöille ja visuaalisen viestinnän suunnittelijoille.