Tekijänoikeuslain osittaisuudistuksessa kotimaista lakiamme muutetaan vastaamaan kahta EU-direktiiviä: verkkolähetysdirektiiviä ja direktiiviä tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla. Hallituksen esitys annettiin eduskunnalle huhtikuussa 2022, minkä jälkeen se siirtyi sivistysvaliokunnan käsittelyyn. Lausuntonsa esityksestä antavat myös talous-, perustuslaki- sekä liikenne- ja viestintävaliokunta.
Meidän näkökulmamme uudistukseen on, että hallituksen esitys vastaa hyvin EU-direktiiveille asetettuja tavoitteita ja ottaa tasapainoisesti huomioon sekä teosten tekijät että käyttäjät.
Olemme antaneet hallituksen esityksestä oman lausuntomme sekä olleet valiokuntien kuultavana. Penäämme päättäjiltä ripeyttä, jotta luovalle alalle kriittinen uudistus valmistuisi vielä tämän hallituskauden aikana.
”Toimiva tekijänoikeusjärjestelmä on perusta luovan alan elinvoimaisuudelle, innovaatioille ja kasvulle. Kyseessä on merkittävin tekijänoikeusjärjestelmämme modernisointihanke vuosikymmeneen”, toteaa toimitusjohtajamme Valtteri Niiranen.
”Suomi on jo puolitoista vuotta myöhässä direktiivien edellyttämästä aikataulusta, ja monissa muissa EU-maissa direktiivit on jo viety osaksi kansallista lainsäädäntöä. Naapurimaassamme Ruotsissa uudistettu laki tulee voimaan 1.1.2023. Digitaalisten sisämarkkinoiden toimivuuden takia myös Suomen on nyt huolehdittava oman lainsäädäntönsä uudistaminen maaliin.”
Hallituksen esitys uudeksi laiksi huomioi sekä teoksen tekijän että käyttäjän
Uudistetun lain oli määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta, mutta käsittely on viivästynyt. Talousvaliokunta antoi lausuntonsa lokakuussa, ja marraskuussa asiasta lausui perustuslakivaliokunta, joka vaati hallituksen esitykseen joitakin muutoksia.
Sivistysvaliokunta pyysikin opetus- ja kulttuuriministeriöltä täydentävää hallituksen esitystä, joka on nyt valiokuntien käsittelyssä. Seuraavaksi odotetaan liikenne- ja viestintävaliokunnan lausuntoa sekä sivistysvaliokunnan lopullista mietintöä.
Laissa odotetaan muutoksia muun muassa teosten opetuskäyttöön sekä tv-kanavien edelleen lähettämiseen. Jos laki hyväksytään esitetyssä muodossa, teosten käyttö opetuksen havainnollistamiseen helpottuu. Niissä tilanteissa, joissa ei ole käyttölupaa saatavilla, saisi teosta kuitenkin käyttää opetuksen havainnollistamiseksi. Opetuskäyttöön kirjattu sopimiseen pohjaava ratkaisu on mielestämme tasapainoinen ja palvelee hyvin kaikkia osapuolia: niin teosten tekijöitä kuin teoksia käyttäviä opettajia.
Edelleen lähettämiseen ehdotetut lakimuutokset selkiyttäisivät nykyistä lakia. Tällä hetkellä tekijöitä edustavat tekijänoikeusjärjestöt eivät ole päässeet neuvottelemaan operaattoreiden kanssa kotimaisten kanavien edelleen lähettämisestä ja siitä maksettavista korvauksista. Suomi onkin ainoa EU-maa, jossa tekijät eivät saa teosten todelliseen käyttöön perustuvia tekijänoikeuskorvauksia edelleen lähettämisestä.
Edelleen lähettämistä tapahtuu, kun joku muu kuin alkuperäinen lähettäjäyhtiö jakaa alkuperäistä tv-lähetystä samanaikaisesti ja muuttamattomana esimerkiksi kaapelitelevisioverkossa.
Tv-ohjelma on teos, jota suojaa tekijänoikeus. Teoksen tekijät saavat teokseensa moraalisia ja taloudellisia oikeuksia, joihin kuuluu muun muassa oikeus saada korvausta teoksen edelleen lähettämisestä.
Edelleen lähettämiseen tarvitaan siis lähtökohtaisesti tv-ohjelmien tekijöiden, kuten näyttelijöiden, ohjaajien ja käsikirjoittajien lupa. Tekijänoikeuskorvauksia tulisi kertyä teosten käytön mukaan, eli jos tv-ohjelmaa edelleen lähetetään monien vuosienkin päästä uudelleen, saa tekijä siitä hänelle kuuluvan osuutensa.
Tekijänoikeuslain osittaisuudistuksen taustalla olevien EU-direktiivien kokonaisvaltaisena tavoitteena on modernisoida lainsäädäntöä vastaamaan teosten uusia käyttötapoja ja -tarpeita, yhdenmukaistaa tekijänoikeuksia digitaalisilla sisämarkkinoilla sekä parantaa oikeudenhaltijoiden asemaa verkkoympäristössä.