Katja Tukiainen on palkittu kuvataiteilija ja sarjakuvataiteilija. Hänen maalaustaidettaan on ollut esillä useissa näyttelyissä, gallerioissa ja museoissa. Lisäksi hän on julkaissut lukuisia sarjakuva-albumeita ja kuvittanut lastenkirjoja. Tukiaisen ensimmäinen sarjakuva-albumi Tyttöjen leikit julkaistiin vuonna 1997.
Tukiainen on valmistunut taiteen maisteriksi sekä Kuvataideakatemiasta että Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto). Lisäksi hän on opiskellut maalaustaidetta Venetsiassa. Hän on saanut muun muassa Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon (2007), Muotoilun valtionpalkinnon ensimmäisenä sarjakuvataitelijana sekä Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnon (2011).
Tukiainen kuvailee, kuinka luovaa työtä leimaa vapaus ja vastuu. Vapauteen kuuluu se, että hän voi valita teoksensa ja mihin yhteyteen niitä tekee. Vastuuna on teosten tekeminen ja esille laitto sekä riittävän ajan varmistaminen työn tekemiseen.
”Yhteistyö museoiden, gallerioiden, kuraattoreiden, asiakkaiden ja kustantajien kanssa on tiivistä ja yhteydenpito vie aikaa. Lopullinen vastuu teoksen tekemisestä on aina taiteilijalla. Samalla olen itse vastuussa siitä, etten anna arvokkaan ajan työhuoneella häiriintyä”, Tukiainen toteaa.
Taiteilijan toimeentulo muodostuu useasta lähteestä. ”Apurahat, teosmyynnit, tekijänoikeuskorvaukset ja opetustyöt muodostavat pääosan tuloistani”, hän tiivistää.
Teosten oikeuksien valvominen on Tukiaisen mukaan tekijänoikeusjärjestöjen tehtävä. ”Minulle on tärkeää, että taiteilijoiden oikeuksia valvotaan ja tuotannon käytöstä maksetaan korvauksia. Oikeuksiani valvovat sekä Kopiosto että Kuvasto.”
Tällä hetkellä työn alla on kaksitoistametrinen interaktiivinen valomaalaus Do-gooders (Tukiainen & Oioi 2020), joka on osa tammikuussa järjestettävää LUX Helsinki -valotapahtumaa. ”Lisäksi valmistelen Galerie Forsblomiin Helsinkiin Delacroix & moi -yksityisnäyttelyäni, jonka avajaiset ovat 13.2.2020”, taiteilija kertoo.
Teksti: Iina Saarinen
Kuva: Riitta Supperi