Tuottamassamme pelillisessä tekijänoikeuksien oppimisympäristössä – Kopiraittilan koulussa – opitaan tekijänoikeuden perusasioita, teosten luvallista käyttöä, lähdemerkintää ja paljon muuta hauskojen, eri kouluasteille tehtyjen pelillisten tehtävien ja tietovisojen kautta. Kopiraittilan koulun tavoitteena on innostaa opettajia ja oppilaita luovaan työhön tekijänoikeuksia kunnioittaen. Toisen asteen ja korkeakoulujen materiaaleihin on liitetty myös Open Badge -osaamismerkit osaksi osaamisen tunnustamista.
Open Badge -merkin myöntäjä kertoo merkillä sen saajan osaamisesta, taidoista tai saavutuksista. Osaamismerkki on kuva, johon on linkitetty sen myöntämisen kriteerit. Tekijänoikeustaituri- tai Tekijänoikeusekspertti -osaamismerkit ovat oiva tapa osoittaa tekijänoikeusosaaminen paitsi opinnoissa myös työpaikalla. Osaamismerkin suorittanut hallitsee tekijänoikeuden perusteet, osaa käyttää toisten tekemiä teoksia tekijänoikeuksia kunnioittaen, hallitsee siteeraamisen ja lähdemerkinnät sekä ymmärtää vastuunsa ja seuraamukset tekijänoikeuden rikkomuksissa.
Näin osaamismerkki suoritetaan
Ennen osaamismerkin hakemista kannattaa luoda Open Badge Passport -tili, jonka avulla voi säilyttää ja julkaista merkkejä. Open Badge Passport on ilmainen palvelu, jonka kautta voi myös jakaa merkkejä ja esitellä osaamismerkkejä myös eri sosiaalisen median palveluissa kuten Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä.
Tekijänoikeustaituri-osaamismerkin voi suorittaa toisen asteen ja opettajankoulutuksen lopputestin hyväksytysti suorittamalla. Toisen asteen materiaali perustuu kolmeen tekijänoikeustaitoon ja niiden harjoittelemiseen tietovisoilla. Kun olet suorittanut kolme tietovisapeliä hyväksytysti läpi, pääset testaamaan tietosi lopputestiin.
Tekijänoikeusekspertti-osaamismerkki suoritetaan Kopiraittilan korkeakoulussa. Se on uusi, tammikuun alussa julkaistu maksuton tekijänoikeusmateriaali korkeakoulujen opiskelijoille. Kopiraittilan korkeakouluun on koottu opiskeluun ja opintotehtäviin liittyvää hyödyllistä tekijänoikeustietoa. Mukana on myös käytännön esimerkkejä tilanteista, joissa opiskelijat kohtaavat tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Materiaali koostuu viidestä osiosta, joista jokaisessa on oma tietovisa. Kun kaikki viisi osiota on suoritettu, opiskelija voi ladata itselleen Tekijänoikeusekspertti-osaamismerkin.
Peruskoulussa voi testata tekijänoikeustietojaan onnenpyörässä tai tietovisassa, virkistää muistia Tekijä ja teos -muistipelillä tai kokeilla Artistipelissä, miten omalla toiminnallaan voi vaikuttaa artistin hyvinvointiin. Peruskoulun peleihin ei ole liitetty osaamismerkkejä, mutta niistä opettaja voi tulostaa oppilaille Kopiraittilan koulun diplomin, jolla tekijänoikeustaidot voidaan osoittaa.
Tervetuloa Kopiraittilaan testaamaan tekijänoikeustietosi!
www.kopiraittila.fi