Suomalaiset arvostavat luovan alan tekijöitä. Vuoden 2023 Tekijänoikeusbarometrin mukaan 37 % vastaajista arvostaa luovan työn tekijöitä paljon ja on kiitollinen heidän tekemästään työstä. 60 % arvostaa luovan alan tekijöitä siinä missä muitakin ammattilaisia.
Tekijänoikeuksiin ja tekijänoikeuskorvauksiin suhtaudutaan arvostavasti ja myönteisesti. Täysin samaa mieltä siitä, että tekijänoikeudet ovat tärkeitä, on noin kolme viidestä suomalaisesta (61 %), minkä lisäksi jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa on yli neljännes vastaajista (27 %). Tekijänoikeuksia pidetään myös selvästi ennemmin mahdollistavina (50 %) kuin rajoittavina (14 %).
Useampi kuin neljä viidestä vastaajasta pitää tekijänoikeuskorvauksia tarpeellisena (85 %) ja oikeutettuina (84 %). Yli kolmannes (35 %) suomalaisista pitää korvauksia liian pieninä.
Vastaajista 79 %:n mielestä luovan työn tekijöiden tulee saada korvaus myös teostensa kopioinnista ja käytöstä opetuksessa. Kolme neljästä vastaajasta (76 %) on sitä mieltä, että somepalveluiden tulee maksaa lehtiartikkelien, laulun sanojen tai runojen tekijöille ja valokuvaajille heidän teostensa käytöstä sosiaalisen median alustoilla – samoin kuin musiikin tekijöille ja oikeudenhaltijoille jo maksetaan.
Tekijänoikeusjärjestöihin suhtaudutaan Suomessa myönteisesti. Suuri osa vastaajista pitää järjestöjä tarpeellisina (80 %) ja lähes yhtä moni arvioi niiden olevan oikealla asialla (79 %). Lähes kolme viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että tekijänoikeusjärjestöt ovat hyödyksi kehitykselle (64 %) sen sijaan, että niistä olisi haittaa (8 %).
Tekoälyn kouluttamiseen käytetyistä teoksista halutaan maksettavan tekijänoikeuskorvausta
Tänä vuonna barometrissa kysyttiin myös tekoälyyn ja tekijänoikeuksiin liittyvistä teemoista. Useampi kuin kaksi kolmesta (69 %) on vähintään osittain sitä mieltä, että tekoälyn kouluttamiseen käytetyistä, ihmisten luomista teoksista tulee maksaa tekijänoikeuskorvausta teoksen tekijöille ja esittäjille. Eri mieltä väittämän kanssa on vain vajaa kymmenes (7 %). Useampi kuin kolme neljästä vastaajasta (77 %) arvioi, että tekoälysovelluksissa pitää selkeästi ilmaista, mitä aineistoja sen kouluttamiseen on käytetty.
Kyselyssä selvitettiin myös piratismiin liittyviä asenteita. 52 % suomalaisista ei hyväksy mitään barometrissa kuvattua piratismin muotoa. Vuonna 2022 vastaava osuus oli 58 %.
Suomalaisista yli neljännes (28 %) pitää hyväksyttävänä lailliseen suoratoistopalveluun, kuten YouTubeen, luvatta laitetun musiikin tai ohjelman katselua. Internetiin luvatta laitetun musiikin, elokuvan, tv-sarjan tai kirjan lataamisen omaan käyttöön hyväksyy 13 prosenttia vastaajista. 11 % hyväksyy myös laittomista internetin suoratoistopalveluista siellä luvatta tarjolla olevan elokuvan tai tv-sarjan katsomisen.
Tulokset perustuvat Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toimeksiannosta Taloustutkimuksen toteuttamaan Tekijänoikeusbarometriin, joka tehtiin nyt seitsemättätoista kertaa. Tutkimusaineisto kerättiin henkilökohtaisina haastatteluina sekä nettikyselyllä osana Taloustutkimuksen Omnibus-tutkimusta. Tiedonkeruu toteutettiin 8.–23.10.2023 välisenä aikana ja tutkimuksen vastaajamäärä oli yhteensä 1082 henkilöä. Kohderyhmänä oli 15–79-vuotias väestö Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta.