Suomen tiedetoimittajain liiton palkintoperustelut:
Vuoden 2020 tiedetoimittaja -palkinto
Yleisradion pitkäaikainen tiedetoimittaja Leena Mattila on kokenut radiotoimittaja ja tuttu YLE Radio 1:n kuuntelijoille. Leena kuuluu Tiedeykkösen tiimiin, jossa hän tekee ohjelmia etenkin lääketieteestä ja biologiasta, mutta myös muista aiheista.
Kuluneen vuoden aikana hän on valistanut kuuntelijoita vaikkapa suomalaisten geneettisestä alkuperästä ja geneettisestä sukututkimuksesta sekä sukupuolikromosomien ja sairauksien yhteydestä. Leena Mattilan ja hänen haastateltaviensa tiedämme enemmän myös vaikkapa älylaitteiden vaikutuksesta ihmisaivoihin, ihmisen tunnesäätelyn vaikeuksista, elimistön ja luiden uudistusprosesseista tai paleobiologiasta. Biologina Leena Mattilan lempiaiheita ovat kasvit ja muut luonnonilmiöt.
Monen mielestä ”parasta Leenaa” ovat ne ohjelmat, joissa hän vie kuuntelijan kanssaan luontoon, kävelemään ja katselemaan, ihmettelemään asiantuntijan kanssa. Leena Mattila tekee ohjelmia vahvalla läsnäololla, ja ohjelma syntyy siinä hetkessä kun haastattelua tehdään. Lopulta ohjelma valmistuu tietokoneen äärellä huolellisesti leikaten.
Leena Mattila on koulutukseltaan biologi Jyväskylän yliopistosta, ja hän on suorittanut toimittajakoulutuksen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa. Yleisradiossa hän on työskennellyt vuodesta 1998. Ennen Tiedeykköstä hän toimitti yli kymmenen vuotta mm. lääketieteen ajankohtaisohjelmaa Reseptoria. Leena Mattila on tehnyt radiotyön kylkeen myös useita podcast-sarjoja Tiedeykkönen Extra -sivustolle.
Vuoden 2020 tiedeviestintä-palkinnot
Ilari Aalto, Mullan alta -blogi
Ilari Aalto on filosofian maisteri, arkeologi, keskiajan tutkija ja elävöittäjä. Hän tekee tutkimusta Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa. Vapaa-ajallaan Aalto kirjoittaa kolmea blogia, joista Mullan alta-blogi popularisoi hienolla tavalla arkeologiaa. Sitä hän on kirjoittanut jo vuodesta 2009 alkaen, ja Aalto onkin yksi varhaisimpia tiedeblogisteja. Mustamaa-blogi on egyptologia-aiheinen, ja Maisterin mietteet-blogissa Maisteri Andreas kertoo keskiajan elämästä ja oppineesta kulttuurista Pohjolassa.
Aalto on julkaissut kirjoja yhdessä puolisonsa, kuvataiteilija Elina Helkalan kanssa. Heidän kirjansa Matkaopas keskiajan Suomeensai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2016. Vuonna 2019 heiltä ilmesty ensimmäisen lasten tietokirja Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita.
Aalto harrastaa keskiajan elävöittämistä myös livehahmossa, johon voi törmätä keskiaikaisilla markkinoilla.
Ursan tiedottaja Anne Liljeström
Ursan tiedottaja, filosofian maisteri Anne Liljeström on tähtitieteen sekatyöläinen. Hän taustoittaa avaruuden ilmiöitä sekä ottaa tarvittaessa käsittelyyn tähtitiedeuutisten väärinkäsitykset ja taustat, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tarjoaa tiedotteita ja palveluita tiedotusvälineille, mm. tutkijahaastateltavan löytämisessä.
Tähtitieteilijän koulutuksen omaava Liljeström osaa auttaa tietoa etsiviä oli sitten kyse alan harrastajista tai toimittajista. Tiedeviestijänä hän on moni-alainen, koska on tieteen yleistajuistajana myös kysytty esiintyjä itsekin. Oltuaan pitkään mm. Ylen Prisma Studion asiantuntija, Liljeströmin voi edelleen bongata Ylen aamu-tv:n Jälkikaronkka-ohjelmasta.
Anne Liljeström pitäytyy tutkijataustansa vuoksi tieteellisessä tarkkuudessa, mutta hänen ilmaisunsa on värikästä ja humorististakin. Se auttaa tieteen yleisöä suhtautumaan vaikeina pidettyihin aiheisiin rennommin ja siten omaksumaan niitä paremmin.