SUOMEN TIEDETOIMITTAJAIN LIITON TIEDOTE 1.2.2019:
Usko pois – syvällisyys kiinnostaa ihmisiä
Vuoden tiedetoimittaja on turkulainen Kalevi Rantanen – Tiedeviestintäpalkinnot Yliopisto- ja Politiikasta-lehdille
Tieteellinen tutkimus tuottaa herkullisia makupaloja läpi vuorokauden uutisia suoltavalle medialle. Silti ihmisten tarve syvälliseen ja taustoitettuun tietoon ei ole kadonnut minnekään. Klikkiotsikoiden sijasta oivallukset kiinnostavat tiedejuttujen yleisöä, vakuuttavat Suomen tiedetoimittajain liiton tänä vuonna palkitsemat Vuoden 2019 tiedetoimittaja Kalevi Rantanen ja Vuoden tiedeviestintäpalkitut, Yliopisto-lehden ja Politiikasta-verkkojulkaisun tekijät.
Syvällisyyden lisäksi tiedetoimittajan on osattava etsiä uusia kiinnostavia näkökulmia. Kalevi Rantasen mukaan eniten pinnalla olevat asiat ovat alkaneet kyllästyttää ihmisiä.
“Vielä 20–30 vuotta sitten ydin-, aurinko- ja tuulienergia olisivat voineet estää kielteistä ilmastonmuutosta merkittävällä tavalla. Nyt varaudutaan elämään jo tapahtuneen muutoksen kanssa. Pohdimme, miten eletään maailmassa, jonka keskilämpötila nousee ja yritämme kehitellä tekniikoita, joilla voitaisiin saada hiilidioksidi takaisin ilmasta ja myöhemmin myös meristä.” Kalevi Rantasen kaltaisen vapaan tiedetoimittajan on seurattava paitsi tieteen kehitystä, myös ihmisten kiinnostuksen ja julkisen keskustelun muutoksia.
Tiedetoimittajain liiton palkintoperusteluissa Kalevi Rantasta kiitetään juuri asiantuntemuksesta, tinkimättömyydestä ja rehellisyydestä. Hän ei tuo esille itseään vaan asiansa. Rantanen kirjoittaa niin maakunnallisiin sanomalehtiin kuin alan aikakaus- ja asiakaslehtiin.
Politiikasta-lehti nostaa julkisuuteen tuoreita puheenaiheita ja tutkijoita
Politiikasta-lehden arkistossa on jo tuhatkunta artikkelia aina Venäjästä eurooppalaiseen populismiin ja vaalitutkimuksesta maahanmuuttoon. Tekijöiden tavoitteena on tehdä lehteä lukijalle, joka voisi hyvin lukea vaikka kaikki jutut.
Sivuston perustajat aloittivat sen Valtiotieteellisen yhdistyksen politiikasta.fi-verkkolehtenä vuonna 2012, ja kirjoittajat ovat olleet tutkijoita ja muita politiikan asiantuntijoita.
“Nykyisin kirjoituksia ei tarvitse enää pyytää, vaan tutkijat ovat löytäneet lehdestä areenan nopeille ja ajankohtaisille kirjoituksilleen”, toteaa lehteä perustamassa ollut tutkijatohtori Johanna Vuorelma.
Tiedetoimittajain liiton palkintoperusteluiden mukaan Vuoden 2019 tiedeviestintäpalkinnon saaja, Politiikasta-lehti, on osoittanut, miten sinnikäs ja periksiantamaton tiedeviestintä laventaa asiantuntijuutta. “Julkaisu tarjoaa viikoittain uusia yleistajuisia asiantuntija-artikkeleita sekä hyvin ajankohtaisiin että ajattomiin aiheisiin. Samalla se on nostanut toimittajien ja siten myös suuren yleisön tietoisuuteen asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka tulevat perinteisen professorikunnan ulkopuolelta”, todetaan palkinnon perusteluissa.
“Verkkolehden kehittäminen on keskeistä, mutta Politiikasta on viime aikoina laajentunut monille viestinnän aloille, aina yleisökeskusteluista kouluvierailuihin ja podcast-tuotantoon”, kertoo päätoimittaja Mikko Poutanen.
Yliopisto-lehti luottaa oikean tiedon lisäävän toivoa
Helsingin yliopiston julkaisema Yliopisto-lehti on maan vanhimpia monitieteisiä, yleistajuisia tiedelehtiä.
Tiedetoimittajain liiton Vuoden 2019 tiedeviestintäpalkinnon perusteluissa todetaan, että Yliopisto-lehti on paljon enemmän kuin Suomen suurimman yliopiston julkaisu, sillä toimituksellinen linja on avara ja moniarvoinen. ”Yliopisto-lehti on sitoutunut Journalistin ohjeisiin, ja toimituskunta avustajineen tekee tinkimätöntä taustatyötä”, liitto kehuu.
Jutut perustuvat tieteelliseen tutkimukseen, mutta lehteä kiitetään myös uskalluksesta haastaa haastatteluissaan ja haastateltavien valinnassa tieteellistä konsensusta. Lehden raikas visuaalisuus yhdistettynä hyvään suomen kieleen tarjoaa lukijalleen uusia oivalluksia.
Yliopisto-lehti tuo julkisuuteen vuosittain kymmenittäin tutkijoita, asiantuntijoita ja opiskelijoita, jotka tekevät työtään Helsingin yliopistossa. He eivät useinkaan ole niitä ”kaikkein ilmeisimpiä”, vaan toimitus haluaa tavoittaa mahdollisimman moniäänistä ja -arvoista akateemista tutkimusta ja osaamista.
Yliopiston päätoimittaja Marja Pemberton painottaa tiedon tarjoavan ihmiselle oivalluksia, ja hyvään tiedejournalismiin kuuluu elämyksellisyys. ”Siksi tiedelehden on paitsi ruokittava ihmisen tiedonnälkää, oltava myös visuaalisesti ja kielellisesti korkeatasoinen”, päätoimittaja painottaa.
Vuoden 2019 tiedeviestintäpalkitun Yliopisto-lehden toimitus kuvassa: päätoimittaja Marja Pemberton (vas), toimittaja Mikko Pelttari, toimituspäällikkö Arja Tuusvuori, toimittajat Reetta Vairimaa ja Emmi Skytén, graafikko Maisa Puranen sekä toimittaja Virve Pohjanpalo. Kuva: Mikko Käkelä
Lue jutut palkituista Suomen tiedetoimittajain liiton Tiedetoimittaja-lehdestä.