Suomen tietokirjailijat ry:n tiedote 26.1.2019:
Vuoden 2019 Oppikirjailijapalkinnot saivat Kristiina Holm, Matti Lehtinen ja Juha Valste. Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Oppikirjailijapalkinnot jaettiin opetusalan Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa lauantaina 26. tammikuuta 2019. Oppikirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppiteostuotannosta. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen ja varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila. Kristiina Holm (s. 1977) on Helsingissä asuva kasvatustieteen tohtori, joka toimii uskonnon, elämänkatsomustiedon ja psykologian lehtorina Helsingin Normaalilyseossa. Matti Lehtinen (s. 1947) on Helsingin yliopiston matematiikan dosentti ja entinen Maanpuolustuskorkeakoulun lehtori, joka asuu Oulussa. Juha Valste (s. 1945) on evoluutiobiologi ja tiedetoi-mittaja, joka asuu Lohjalla. Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
PALKINTOPERUSTELUT
KRISTIINA HOLM
Kasvatustieteen tohtori, Helsingin Normaalilyseon uskonnon, elämänkatsomustiedon ja psykologian lehtori ja opetus-harjoitteluohjaaja Kristiina Holm on tehnyt yli kymmenen vuoden ajan oppimateriaaleja. Holm on mukana yläkoulun uskonnon Lipas-sarjassa sekä lukion psykologian Motiivi-sarjassa.
Hän on myös tehnyt opettajanmateriaaleja Motiivia edeltäneeseen Mielen maailma -sarjaan. Kristiina Holm on osoittanut olevansa taitava oppimateriaalien tekijä. Hän on tarkka, näkemyksellinen ja monipuolinen osaaja. Tekijänä hän paneutuu asioihin perusteellisesti ja hankkii ahkerasti lisää tietoa. Holmissa yhdistyy erinomainen aineen sisältöjen hallinta ja vahva opettajan työn tuntemus. Hän haluaa kehittää oppimateriaaleja yhä innostavammiksi. Edellä mainitut asiat näkyvät Lipas- ja Motiivi-sarjojen sisällöissä ja pedagogisissa ratkaisuissa.
Oppimateriaalien tekijänä Kristiina Holm on tiimipelaaja ja tekijäryhmän kantava voima. Hän ei pelkää ottaa vastaan isojakaan haasteita. Hän suhtautuu muuttuvaan oppimisen maailmaan ennakkoluulottomasti. Kahden eri oppiaineen materiaalien tekeminen rinnakkain on vaativaa. Holm on onnistunut tässä työssä erittäin hyvin.
MATTI LEHTINEN
Maanpuolustuskorkeakoulun lehtori emeritus Matti Lehtinen on tuttu oppikirjailija suomalaisille matematiikan opiskelijoille. Käytännössä jokainen viimeisen 25 vuoden aikana matematiikasta maisterin tutkinnon suorittanut on perehtynyt matematiikan historiaan hänen laatimiensa oppimateriaalien avulla.
Aluksi monisteina kädestä käteen kiertänyt teksti ilmestyi vuonna 1995 nimellä Matematiikan lyhyt historia. Tämä mainio teos on osoittautunut elinvoimaiseksi ja se julkaistiin vuonna 2017 uudistettuna nimellä Matematiikan vuosituhannet: perustiedot matematiikan historiasta. Lehtinen tunnetaan myös matematiikan kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Hän on laatinut lahjakkaille nuorille useita oppaita, jotka ovat viihdyttävää lukemista myös varttuneemmille matematiikan harrastajille.
Lehtisen oppikirjailijan uralle on tyypillistä korkealaatuisten materiaalien kirjoittaminen pienehköille kohderyhmille. Tästä hyviä esimerkkejä ovat 2000-luvun alussa ilmestyneet sotilasmatematiikan oppimateriaalit, vuonna 2017 valmistunut Matematiikan sanoja: matematiikan vierassanojen etymologiaa sekä vuonna 2007 julkaistu Johdatus tasogeo-metriaan. Viimeksi mainittu teos lienee perusteellisin viime vuosikymmeninä julkaistu suomenkielinen johdanto euklidiseen tasogeometriaan.
JUHA VALSTE
Biologi Juha Valste on tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on tehnyt myös opetustyötä sekä kouluissa että Helsingin yliopistossa. Valste saa tänään Oppikirjailijapalkinnon, mutta yhtä hyvin hän olisi voinut saada Tietokirjailijapalkinnon, niin laaja ja monipuolinen hänen tuotantonsa on.
Valste on ollut mukana lukion kemian sarjassa Katalyytti 1980-luvun lopulta alkaen ja lukion biologian sarjassa Geeni 1990-luvulla. Vuonna 1997 hän aloitti Biologia. Elämä -oppikirjasarjan tekijäryhmässä. Sarjasta julkaistiin 12. painos vuonna 2004. Valsteen oppikirjoja on julkaistu myös ruotsiksi. Oppikirjailijana hän on erittäin pätevä ammattilainen, joka osaa esittää asiansa koululaisille helposti omaksuttavalla tavalla.
Lisäksi Juha Valste on julkaissut ihmisen evoluutiosta neljä kirjaa. Niissä hän esittelee havainnollisella tavalla ajankoh-dan uusimpia tutkimustuloksia. Teos Ihmisen kehitys ilmestyi vuonna 1991, Apinasta ihmiseksi vuonna 2004, Ihmislajin synty 2012 ja Neandertalinihminen – kadonnut lajitoveri 2015. Teokset ovat saaneet hyvän vastaanoton, ja ne osoittavat, että Valste on taitava tiedon popularisoija ja laadukkaiden tietokirjojen tekijä
OPPIKIRJAILIJAPALKINTO
Oppikirjailijapalkinto myönnetään vuosittain usealle tietokirjailijalle. Vuodesta 2001 saakka myönnetyn palkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa Hannele Cantell, Juha Herkman, Mervi Holopainen, Johanna Jämsä, Panu Kaila, Jari Lavonen, Helena Ruuska, Eeva-Liisa Ryhänen, Juha Suoranta ja Paul Westlake.
Palkinnonsaajista päätti Suomen tietokirjailijat ry:n hallitus, johon kuuluivat vuonna 2018 puheenjohtaja Markku Löytönen, varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila ja jäsenet Markku Heikkilä, Jaakko Heinimäki, Päivi Kosonen, Lassi Saressalo, Rainer Oesch, Jussi Pakkasvirta, Annamari Saure ja Timo Tossavainen.
Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
____________________
Suomen tietokirjailijat ry on maamme suurin kirjailijajärjestö. Se edistää tietokirjallisuutta, jakaa apurahoja ja palkintoja sekä valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Yhdistyksellä on yli 3 200 jäsentä.