15.2. pidetyssä avoimessa kuulemistilaisuudessa opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi tekijänoikeuslain valmistelun tämänhetkisestä tilanteesta ja keskeisimmistä muutoksista syyskuussa annettuun lakiluonnokseen verrattuna.
Syksyn lakiluonnoksessa esitettiin tekijänoikeuslakiin uusia säännöksiä muun muassa opetuksen havainnollistamiseen, tiedonlouhintaan, museoiden, kirjastojen ja arkistojen kokoelmissa olevien kaupallisesta jakelusta poistuneiden teosten avaamiseen verkkoon sekä tv-lähetysten edelleen lähettämisen ja suoran siirron (ns. direct injection) tilanteisiin.
Muutosten taustalla ovat EU:n tekijänoikeusdirektiivi ja verkkolähetysdirektiivi.
Lakiluonnosta on joiltain osin muutettu
Opetus- ja kulttuuriministeriön antama lakiluonnos sai syksyllä hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Lausuntoja annettiin yli 200 kappaletta, yhteensä reilut 1800 sivua.
Erityisesti luovan alan tekijät ja oikeudenhaltijat sekä tekijänoikeusjärjestöt kritisoivat luonnosta voimakkaasti, koska se oli monilta osin direktiivien ja kansainvälisten sopimusten vastainen. Lakiesitystä muokataan parhaillaan ministeriössä lausuntojen pohjalta. Lopullinen esitys odotetaan annettavan eduskunnalle huhtikuussa.
Lakiesitys on nyt pilkottu kahteen osaan, ja ensimmäisessä vaiheessa säädetään vain direktiivien edellyttämät muutokset. Muut kansalliset lainmuutostarpeet siirretään myöhempään jatkovalmisteluun. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaisuudessa kerrottiin, että opetuskäyttöä, lehtikustantajan lähioikeutta, alustapalveluita ja verkkolähetysdirektiiviä koskeviin esityksiin on tehty muutoksia luonnokseen verrattuna.
Sopiminen säilymässä opetuskäytön lähtökohtana
Opetuskäytön osalta sopimuslisenssi esitetään säilytettävän ensisijaisena käyttöratkaisuna ja lakiin esitetään lisättäväksi nykyistä sopimuslisenssisäännöstä täydentävä rajoitussäännös opetuksen havainnollistamiseen. Suomessa teosten käyttö opetuksessa on jo nykyisin mahdollistettu erilaisilla sopimuslisenssiin perustuvilla käyttöluvilla, kuten kopiointi- ja tv-ohjelmien käyttöluvalla. Tekijänoikeuslain uuden, opetuksen havainnollistamista koskevan rajoitussäännöksen tarkoitus olisi helpottaa opettajaa tilanteissa, joissa käyttölupaa ei ole saatavilla.
Verkkolähetysdirektiiviä koskevilta osilta esitetään, että edelleen lähettämistä koskeva tekijänoikeuslain nykyinen pykälä muutetaan teknologianeutraaliksi. Suorasiirtoa (direct injection) koskien tulisi oma pykälänsä ja uusi sopimuslisenssisäännös, joka mahdollistaisi käytön tulevaisuudessa.
”Jatkovalmistelussa lakia on viety suuntaan, joka noudattaa paremmin EU-direktiivien painotuksia. Tekijänoikeuksien ja teosten käyttömahdollisuuksien välille vaikuttaisi löytyvän toimiva tasapaino. Ehdotettujen muutosten konkretiasta saamme kuitenkin tietää vasta, kun lakiesitys annetaan eduskunnalle ja näemme lopullisen lakiesityksen sisällön”, sanoo toimitusjohtajamme Valtteri Niiranen.
Hallituksen esitys uudeksi tekijänoikeuslaiksi arvioidaan annettavan huhtikuun alussa. Silloin alkaa lakiesityksen käsittely eduskunnassa ja valiokunnissa.