Luovalle alalle on jo yli 15 vuotta maksettu niin sanottua lainauskorvausta fyysisten kirjojen, äänikirjojen, nuottien ja äänitteiden kirjastolainauksista. Lainauskorvaus on korvausta teosten lainaamisesta kirjastosta ja siitä tekijälle aiheutuvasta tulonmenetyksestä. Korvaus maksetaan valtion budjetista, ja sitä jakavat Kopiosto kuvantekijöille, Teosto musiikintekijöille ja Sanasto kirjailijoille ja kääntäjille.
Asiakas voi saada kirjastosta rajoitetuksi ajaksi käyttöönsä myös digitaalisia teoksia, kuten e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Vuonna 2023 e-aineistojen kirjastokäytöstä yleisissä kirjastoissa maksettiin ensimmäistä kertaa korvausta opetus- ja kulttuuriministeriön erillispäätöksellä. Nyt voimaan tulleen lainmuutoksen myötä korvaus muuttuu pysyväksi, ja sen piiriin tulevat myös korkeakoulukirjastot.
Tekijänoikeus ja lähioikeus säilyvät ennallaan
Tekijänoikeuslain muutoksen myötä korvausta e-aineistojen kirjastokäytöstä maksetaan kirjailijan, kääntäjän, kuvantekijän ja musiikin tekijän lisäksi myös e-äänikirjojen lukijoille. Tämä ei muuta teoksen tekijän, e-kirjan tai äänikirjan tekijänoikeudellista asemaa tai tekijänoikeussuojaa.
Äänikirjan lukija saa esitykselleen lähioikeussuojan. Lähioikeus on nimensä mukaisesti tekijänoikeutta lähellä olevaa suojaa ja antaa esittävälle taiteilijalle yksinoikeuden kieltää tai sallia esityksensä tallentaminen ja tallenteen käyttö. Esittävän taiteilijan lähioikeuteen sisältyvät samansisältöiset taloudelliset ja moraaliset oikeudet kuin teoksen tekijän tekijänoikeuteen.
Esittävän taiteilijan lähioikeuden suoja ei poista eikä muuta kirjailijan, kuvantekijän ja musiikin tekijän tekijänoikeutta teokseensa.
Luovalle alalle korvauksia teosten käytöstä
Vuonna 2023 e-aineistojen kirjastokäytöstä maksettiin korvauksia kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja musiikin tekijöille yhteensä 539 000 €. Valtion talousarviossa e-aineiston kirjastokäyttökorvaukseen on vuodelle 2024 varattu 1 M€.
Vuonna 2024 maksettavista kuvan, tekstin, musiikin ja äänikirjan lukijoiden korvausten osuuksista neuvotellaan keväällä järjestöjen kesken. Kutakin tekijä- ja esittäjäryhmää edustava järjestö maksaa kyseisen ryhmän osuuden tekijöille tai esittäjille omien tilitysperiaatteidensa mukaisesti.