Juuret äänitepiratismin kasvussa
TTVK käynnistettiin antipiratismiprojektina tekijänoikeusjärjestö Gramex ry:n yhteyteen vuonna 1979. Projektin alkuperäisenä tehtävänä oli puuttua Suomessa kasvavaan äänitepiratismiin, ja se omaksui alusta lähtien laajan toimintamallin, johon kuului tekijänoikeudellinen tiedotus, kenttävalvonta, oikeudenkäynnit, viranomaiskoulutus ja kansainvälinen koordinaatio.
Vuodesta 2005 TTVK on toiminut itsenäisenä rekisteröitynä yhdistyksenä, joka edustaa laaja-alaisesti eri luovien alojen toimijoita jäsenorganisaatioidensa kautta. Fyysiseen piratismiin puututaan nykyäänkin, mutta TTVK:n valvontatoimien pääpaino on luonnollisesti siirtynyt internetiin.
Valvontaa ja viestintää
Viime vuosien aikana TTVK on mm. valmistellut piraattisivustoihin kohdistuvia estomääräyshakemuksia, hoitanut oikeudenkäyntejä, poistanut luvattomia sisältöjä YouTubesta sekä tehnyt selvitystyötä liittyen esimerkiksi kuvataiteen jälleenmyyntikorvauksiin ja ravintoloissa esitettäviin urheilulähetyksiin.
Merkittäviä tapauksia vuosien varrelta on mm. Pirate Bayn keskeyttämismääräykset vuosina 2011 – 2012 sekä Finreactor-tuomio, jonka mukaan vertaisverkkopalvelujen ylläpitäjät ovat vastuussa käyttäjien tekemistä oikeudenloukkauksista. KKO:n 2010 ennakkoratkaisu Finreactor-tapauksessa oli ensimmäinen laatuaan Euroopassa (EUT päätyi vastaavaan linjaukseen vuonna 2017).
Viestinnän rooli TTVK:n toiminnassa on korostunut vuosi vuodelta enemmän. TTVK tiedottaa piratismiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä aiheista ja yhdistyksen lakimiehet antavat ympäri vuoden yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa. Vuodesta 2008 TTVK on myös toteuttanut opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana erityisesti lapsille ja nuorille kohdistettuja tekijänoikeudellisia kasvatushankkeita, joihin on kuulunut mm. kouluvierailut, opetusmateriaalit sekä monipuoliset viestintäkampanjat.
teksti: Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus/Melissa Castrén ja Juha Rislakki
kuva: Tuomas Sauliala