Kopioston tekijänoikeuskoulutuksessa käydään läpi selkein ja konkreettisin esimerkein tekijänoikeuden peruskäsitteitä sekä teosten käyttötilanteita ja oppilaitosten luparatkaisuja, mukaan lukien Creative Commons -lisenssit. Koulutus voidaan järjestää osallistavana luentona tai työpajana käytettävissä oleva aika huomioiden. Tutorkoulutukset ovat oppilaitoksille ja kunnille maksuttomia, ja ne ovat olleet hyvin suosittuja. Koulutuksia on varattu jo useisiin kuntiin ensi syksylle.
Kuopio on yksi niistä kaupungeista, joka on järjestänyt tekijänoikeuskoulutusta kaikille 50 peruskoulun tutoropettajalleen yhteistyössä Kopioston kanssa. Ensi syksynä järjestetään vastaavaa koulutusta myös lukion tutoropettajille. Kopioston tarkastaja Juha Kallanrannan pitämistä koulutuksista ja työpajoista on Kuopiossa pidetty kovasti.
”Palaute on ollut erittäin myönteistä ja koulutuksen sisältö on palvellut opettajia juuri niissä kysymyksissä, jotka heitä askarruttavat”, kertoo hankekoordinaattori Jarno Bruun Kuopion kaupungilta.
Kuopiossa nähdään tärkeäksi ylläpitää opettajien tekijänoikeusosaamista. Jatkuva kouluttaminen ja asioiden esillä pitäminen nähdään parhaana keinona lisätä tekijänoikeustietoisuutta. Kuopiossa Jarno Bruun ja lukion opetuspäällikkö Jukka Sormunen suunnittelevatkin ensi lukuvuonna ottavansa kaikille opettajille tavoitteeksi suorittaa Kopiraittilan koulun Tekijänoikeusosaamismerkin. Bruun kehuu Kopiraittilan koulun verkkosivustoa ja materiaaleja: ”Ympäristö on opettajalle ja oppilaalle selkeästi jäsennetty ja houkuttelee tutustumaan tekijänoikeuksiin.”
Tekijänoikeustaituri-osaamismerkin saa Kopiraittilan koulun (www.kopiraittila.fi) opettajan koulutuksen osiosta, kun on suorittanut lopputestin hyväksytysti läpi. Osaamismerkin saanut opettaja hallitsee tekijänoikeuden peruskäsitteet, opetuksen luparatkaisut sekä teosten käytön tekijänoikeuksia kunnioittaen. Osaamismerkin voi suorittaa Kopiraittilassa myös toisen asteen ja korkeakouluopiskelija.
Kysyimme Kuopion kaupungin lukion opetuspäällikkö Jukka Sormuselta ja hankekoordinaattori Jarno Bruunilta vielä muutaman kysymyksen tekijänoikeustaitojen osaamisen tunnustamisesta osaamismerkeillä sekä tutoropettajia askarruttavista tekijänoikeuskysymyksistä.
Millaisia tekijänoikeuskysymyksiä ja asioita tutoropettajat ja opettajat kohtaavat?
Sormunen: ”Lukio-opetuksessa isoja kysymyksiä ovat olleet videon tuottamiseen ja kuvien julkaisuun liittyvät tekijänoikeuskysymykset.”
Bruun: ”Opettajia askarruttavat tyypillisesti kuvien ja videoiden käyttöön liittyvät kysymykset eli mitä kuvia ja videoita voi käyttää opetuksessa ja mitä oppilaat voivat käyttää omissa töissään. Jonkun verran opettajia täytyy myös muistuttaa oppi- ja tehtäväkirjojen kopiointirajoituksista. Olemme vahvasti ohjanneet opettajia hakemaan vastauksia Kopiraittilan sivuilta.”
Oletteko käyttäneet aikaisemmin osaamismerkkejä opettajien tai oppilaiden tekijänoikeustaitojen ja/tai tieto- ja viestintäteknologian eli tvt-taitojen tunnustamiseen ja osaamisen näyttämiseen?
Sormunen: Lukio-opettajilla ei ole tekijänoikeustaitojen kohdalla vielä käytetty osaamismerkkejä, mutta suunnitelmissa olisi, että ensi lukuvuonna ottaisimme Kopiraittilan koulun osaamismerkin käyttöön opettajille.
Bruun: ”Kuopion perusopetuksen käyttöön on laadittu digitaitokalenterit vuosiluokille 1-6 ja 7-9, joissa tvt-taidot ja tekijänoikeudet on nostettu yhdeksi keskeiseksi osa-alueeksi. Materiaalit on jaettu kaikkien käyttöön ja niitä hyödynnetään myös monessa muussa kunnassa. Materiaalit löytyvät osoitteesta https://peda.net/kuopio/tvt-tuki/digikalenteri. Tekijänoikeusmerkin suorittaminen on suunnitteilla tulevana lukuvuonna.”
Sormunen ja Bruun kiittävät Kopiostoa hyvästä yhteistyöstä ja luparatkaisujen edistämisestä viimeisen 10 vuoden aikana. ”Jatketaan samaan malliin tulevaisuudessakin”, toivoo Bruun.
Lisätietoa Kopioston järjestämistä koulutuksista voit tiedustella neuvonta(at)kopiosto.fi
Lisätietoa Kopiraittilan osaamismerkeistä löydät täältä: https://kopiosto.fi/kopiosto/osoita-tekijanoikeustaitosi-kopiraittilan-koulun-osaamismerkilla/