Tekijänoikeus syntyy teoksen valmistuessa automaattisesti sille henkilölle, joka on luonut teoksen. Henkilön iällä ei ole merkitystä.
Tekijänoikeuden syntyminen ei edellytä teosten rekisteröintiä eikä edes teoksen julkaisemista. Tekijänoikeuden suoja on voimassa tekijän eliniän ja 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
Mikä tahansa kirjallinen tai taiteellinen teos voi saada tekijänoikeuden suojaa, jos se on omaperäinen ja itsenäinen. Suojattuja teoksia ovat esimerkiksi kirjat, lehdet, maalaukset, valokuvat, elokuvat, sävellykset, sanoitukset, näytelmät, kartat tai tietokoneohjelmat. Teoksen käyttötarkoituksella tai taiteellisella tasolla ei ole merkitystä suojan saamisen kannalta. Merkitystä ei ole sillä, millä tekniikalla tai materiaalilla teos on toteutettu: samat säännöt pätevät niin fyysisen kuin verkossa olevan teoksen kohdalla.
Tekijänoikeus suojaa teoksen ulkomuotoa ja ilmaisutapaa. Teoksen sisältämää ideaa, tietoa, teoriaa tai periaatetta ei suojata. Samasta aiheesta, teemasta tai juonesta voidaan tehdä useita teoksia, jotka kaikki saavat suojan.
Tekijänoikeudellisen suojan sisältö
Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että tekijällä on oikeus käyttää teostaan taloudellisesti hyväkseen. Tekijällä on myös oikeus määrätä siitä, miten ja missä tilanteissa muut voivat käyttää hänen teostaan. Tekijälle syntyvät taloudelliset oikeudet mahdollistavat sen, että luovan alan ammattilainen voi ansaita tekemällään työllä.
Taloudelliset oikeudet: teoksen kopioiminen ja teoksen saattaminen yleisön saataviin
Tekijällä on oikeus sallia ja päättää siitä, valmistetaanko hänen teoksestaan kappaleita eli kopioidaanko hänen kirjaansa tai sävellystään. Kappaleen valmistamisoikeuden piiriin kuuluvat kaikki tavat tai tekniikat, joilla teos tai sen osa voidaan kopioida. Näin ollen esimerkiksi valokopiointi ja aineiston skannaaminen ovat yhtä lailla kopiointia, josta tekijällä on valta päättää.
Tekijän taloudellisiin oikeuksiin kuuluu myös oikeus päättää siitä, saatetaanko hänen teoksensa yleisön saataviin. Teoksen yleisön saataville saattamisessa on kyse siitä, että yleisölle annetaan tekijän suostumuksella mahdollisuus lukea kirja, kuunnella sävellys tai katsoa elokuva. Yleisön saataviin saattaminen voi olla yleisölle välittämistä, julkista esittämistä, julkista näyttämistä tai teoskappaleiden levittämistä.
Tekijän taloudellisia oikeuksia rajoittavat lakiin kirjatut poikkeukset, kuten yksityistä kopiointia koskeva säännös. Sen mukaan julkistetusta teoksesta saa valmistaa muutaman kappaleen yksityiseen eli omaan ja perheen käyttöön. Perhepiirissä saa myös vapaasti esittää ja näyttää teoksia.
Moraaliset oikeudet
Tekijän moraaliset oikeudet suojaavat tekijän kunniaa. Isyysoikeus koskee tekijän nimen ilmoittamista. Nimi on ilmoitettava hyvän tavan mukaisesti, kun teoksesta valmistetaan kappale tai kun teos saatetaan yleisön saataviin esimerkiksi esittämällä se julkisesti.
Kunnioittamis- eli respektioikeus tarkoittaa sitä, että teosta ei saa muuttaa tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa taikka omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla. Teosta ei myöskään saa saattaa yleisön saataviin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä.