Lokakuussa 2022 julkaistussa raportissa Kulttuurin aika on nyt ja aina on kokonaisuudessaan onnistuttu hyvin kuvaamaan luovan alan ja kulttuurin nykytilanne ja ahdinko. Siinä on myös tuotu esiin luovan alan merkitys ja lisäarvo taloudelle sekä työllisyyden ja viennin lisäämiseksi. Onkin tärkeää, että luovan alan potentiaali otetaan täysimääräisesti käyttöön.
Raportti sisältää monia merkittäviä esityksiä luovan alan toimintaedellytysten parantamiseksi. Pidämme tärkeänä, että nämä eivät jää vain esitystasolle, vaan johtavat myös konkreettisiin tekoihin, kuten luovien alojen rahoituksen lisäämiseen ja kehittämiseen sekä lainsäädännön kautta luovan alan toimintaedellytysten vahvistamiseen.
Täydennysehdotuksia tulevaisuustyöryhmän raporttiin
Näkemyksemme mukaan raportin keskeisimpiä toimenpide-ehdotuksia ovat seuraavat:
- taiteen ja kulttuurin rahoituksen kasvattaminen yhteen prosenttiin valtion talousarvion menoista
- yksityisten lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentaminen taiteeseen sekä
- tekijänoikeuskorvauksien sovittelusta luopuminen työttömyysturvassa.
Lisäksi mielestämme on tärkeää joiltakin osin täydentää raportin toimenpide-ehdotuksia.
Yksi tällainen on raportin ehdotus sisällöntekijöiden asemaan ja luoviin aloihin vaikuttavien EU-direktiivien toteuttamisesta Suomessa.
Eduskunnassa valmisteltavana oleva direktiiveihin perustuva tekijänoikeuslain osittaisuudistus tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian ja sen jälkeen jatkaa tekijänoikeuslain päivittämistä kansallisista muutostarpeista lähtöisin. Opetus- ja kulttuuriministeriöön on varattava riittävät resurssit, jotta lainvalmistelu saadaan käyntiin heti EU-direktiivien täytäntöönpanon jälkeen.
Toimenpide-ehdotuksiin tulisi näkemyksemme mukaan lisätä myös tekstien ja kuvien tekijöiden ja muiden oikeudenhaltijoiden oikeus yksityisen kopioinnin hyvitykseen. Tältä osin valtion määrärahaa yksityisen kopioinnin hyvitykseen on lisättävä.
Tekijänoikeuslaki edellyttää hyvityksen maksamista kaikkien alojen teosten tekijöille, joiden teoksia kopioidaan yksityiseen käyttöön. Tänä vuonna julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön teettämä tutkimus osoittaa graafisen aineiston eli kirjojen, lehtien, kuvan ja nuottien yksityisen kopioinnin osuuden olevan yli 600 miljoonaa sivua vuodessa. Tällä hetkellä yksityisen kopioinnin hyvitystä maksetaan kuitenkin ainoastaan audiovisuaalisten teosten ja musiikkiteosten tekijöille.
Kulttuurialan toimintaedellytyksiä, työllisyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta voitaisiin edistää alentamalla mediataiteen ensimyynnin arvonlisäverokantaa. Mediataiteen ensimyynteihin sovellettava korkeampi arvonlisäverokanta (24 %) on omiaan asettamaan mediataiteilijat muita taiteilijoita heikompaan asemaan teostensa myynnin osalta. Ehdotammekin, että mediataiteen ensimyynnin arvonlisäverokanta alennetaan vastaamaan suureen osaan muiden taideteosten ensimyynteihin sovellettavaa 10 %:n arvonlisäverokantaa.
Raportissa ja sen toimenpide-esityksissä näyttää vähäisemmälle huomiolle jäävän luovaan alaan ja kulttuuriin merkittävänä toimialana sisältyvä media-ala. Media-alalla on merkittävä vaikutus luovan alan talouteen sekä työllisyyteen, ja se olisi mielestämme syytä nostaa näkyvämmin raportissa esille.
Tutustu Kopioston ja AVEKin yhteiseen lausuntoon.