EU:ssa on valmisteilla tekoälyasetus, jonka tavoitteena on mahdollistaa nykyistä vastuullisempi ja eettisempi tekoäly. Euroopan komissio teki asetuksesta ehdotuksen vuonna 2021. Tällä hetkellä EU:n komissio, parlamentti ja neuvosto käyvät siitä kolmikantaneuvotteluja yhdessä EU:n jäsenvaltioiden kanssa. Asiaa on käsitelty tällä viikolla Suomen eduskunnassa.
Euroopan parlamentti ehdotti tänä kesänä, että asetukseen lisättäisi läpinäkyvyysvelvoite. Teknologiayritykset velvoitettaisiin ilmoittamaan avoimesti, mitä aineistoa tekoälyn kouluttamiseen on käytetty. Kannatamme lausunnossamme läpinäkyvyysvelvoitteen säätämistä asetukseen ja korostamme, että Suomen tulee tukea Euroopan parlamentin ehdotusta. On erittäin tärkeää, että luovan alan tekijät ja kustantajat saavat tietoa siitä, miten heidän teoksiaan on hyödynnetty tekoälyn kouluttamisessa.
Kolmikantaneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä. EU:n asetuksia sovelletaan sellaisenaan jäsenvaltioissa eli tekoälyasetus ei vaatisi erillistä täytäntöönpanoa osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Läpinäkyvyysvelvoite antaa tekijöille mahdollisuuden valvoa oikeuksiensa toteutumista
Sen jälkeen, kun Euroopan komissio antoi alkuperäisen ehdotuksensa asetuksesta vuonna 2021, tekoälysovellukset ovat ehtineet kehittyä merkittävästi. Eri kehittäjien luomat generatiiviset tekoälyohjelmat yleistyvät nopeasti, ja tekoälyä hyödynnetään yhä useammissa yhteyksissä.
Teknologiayhtiöt hyödyntävät tekoälyohjelmiensa kouluttamiseen laajasti tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa. Tällä hetkellä yhtiöiden ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa käyttämäänsä aineistoa, jolloin teoksia voidaan käyttää ilman luovan alan tekijöiden lupaa sekä ilman tekijöille ja kustantajille maksettavaa korvausta. Useimmiten tekijöiden saatavilla ei ole lainkaan tietoa siitä, onko heidän teoksiaan käytetty tekoälyn kouluttamiseen. Euroopan parlamentti esittikin kesäkuussa, että tekoälyasetukseen lisättäisiin läpinäkyvyysvelvoite.
Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että tekijällä on oikeus määrätä siitä, miten ja missä tilanteissa muut voivat käyttää hänen teostaan. Tekijä voi myös kieltää teoksensa käytön. Tekijä saa tulonsa teosten ja niiden käyttöoikeuksien myymisestä. Samalla kun tekoälysovellukset kehittyvät huimaa vauhtia, on tärkeää, että tekijöiden määräysoikeus teoksiinsa turvataan.
Lainsäädäntö ei tällä hetkellä takaa tekoälyn koulutusdatan läpinäkyvyyttä, minkä vuoksi EU:n asetus on mielestämme välttämätön. Läpinäkyvyysvelvoite turvaisi tekijöiden ja kustantajien mahdollisuudet valvoa oikeuksiensa toteutumista.
Kun tekoälysovellusten koulutusdata on tiedossa, myös sen paikkansapitävyyttä ja puolueettomuutta voidaan arvioida paremmin. Läpinäkyvyysvelvoite voisi näin kitkeä myös disinformaation leviämistä ja edistää eettisemmän tekoälyn kehittämistä.