Lupien ulkopuolelle jäävä teosten käyttö opetuksessa helpottuisi
Eduskunnalla on tällä hetkellä käsittelyssä EU-direktiiveihin perustuva hallituksen esitys tekijänoikeuslain osittaisuudistuksesta. Esityksessä teosten käyttöä opetuksessa helpotetaan käyttölupia täydentävällä lainsäännöksellä.
Jos teoksen käyttö sisältyy johonkin oppilaitoksille hankittuun tai tarjolla olevaan käyttölupaan, teosta saisi käyttää käyttöluvalla sen ehtojen mukaisesti. Jatkossa opetuksen havainnollistamisessa saisi käyttää kuitenkin myös sellaisia teoksia, joiden käyttöön ei ole tarjolla käyttölupaa. Opetuksessa saisikin jatkossa käyttää videoita esimerkiksi YouTubesta tai muista vastaavista palveluista.
Luvat säilyisivät yhä ensisijaisena keinona mahdollistaa teosten käyttö
Opetusta helpottamaan on oppilaitoksille hankittu Kopioston kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa. Saatavilla on myös Teoston lupa musiikin käyttöön, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n lupa näytelmien esittämiseen sekä APFIn, Elokuvalisenssin ja Koulukino Suoratoiston luvat elokuvien esittämiseen. Nämä luvat mahdollistavat jo nyt monipuolisen materiaalin kopioimisen ja käytön opetuksessa, osana opettajan ja oppijan materiaalia sekä etä- ja verkko-opetuksessa.
Tärkeintä onkin tietää, mitä lupia omaan oppilaitokseen on hankittu ja mitä lupia on saatavilla. Se, että oppilaitos ei ole hankkinut jotain käyttölupaa, ei oikeuta opettajaa käyttämään sellaisia teoksia vapaasti, joihin lupa kuitenkin olisi saatavilla. Opetuksen käyttöluvista löytyy tietoa esimerkiksi Kopioston ylläpitämästä Kopiraittilan verkkopalvelusta.
On mahdollista, että käyttöluvat myös laajenevat ja uudistuvat syksyn tai ensi vuoden aikana. Niin opettajien kuin tekijöidenkin kannalta paras ratkaisu on, että teosten käyttö opetuksessa on mahdollistettu selkeillä ja toimivilla käyttöluvilla.
Käyttöluvat ovat opettajalle helpoin ja oikeusvarmin ratkaisu. Tekijöille puolestaan varmistetaan asianmukainen korvaus heidän teosten käytöstä. Tekijänoikeusbarometrin mukaan 82 % suomalaisista on sitä mieltä, että luovan työn tekijöiden tulee saada korvaus teostensa kopioinnista ja käytöstä opetuksessa.
Lupia on saatavilla jo nyt kattavasti
Opetuksen havainnollistaminen tarkoittaa käytännössä teoksen osien tai otteiden käyttöä opetuksessa. Jos teos on lyhyt tai suppea, voi opetuksen havainnollistamiseksi olla sallittua käyttää kokonaista teosta. Esimerkiksi verkossa olevia mainos- ja valistusvideoita voi olla tarpeen esittää kokonaan.
Elokuvia tai tv-ohjelmia ei kuitenkaan opetuksen havainnollistamista koskevalla uudella rajoitussäännöksellä voisi esittää, koska näiden esittämiseen opetuksessa on käyttölupa saatavilla. Vaikka lupaa elokuvien esittämiseen ei ole hankittu keskitetysti oppilaitoksille, myös yksittäinen oppilaitos voi sen halutessaan hankkia.
Hallituksen esitys tekijänoikeuslain osittaisuudistuksesta on parhaillaan eduskunnassa käsiteltävänä. Siinä esitetään, että lakimuutokset tulisivat voimaan 1.1.2023.
Varmista, että oman koulusi opettajat ovat ajan tasalla uusista säännöksistä ja mahdollisuuksista hyödyntää erilaisia sisältöjä opetuksessa! Kopiosto järjestää maksuttomia tekijänoikeuskoulutuksia oppilaitoksille. Koulutuksen voi varata jo nyt ensi syksyksi omaan oppilaitokseen ottamalla meihin yhteyttä neuvonta(at)kopiosto.fi.