Tekijänoikeusasiat puhututtavat oppilaitoksessamme jatkuvasti varsinkin oppimateriaalien tuottamisen ja jakamisen näkökulmista. Kopioston koulutuspaketti on asiantunteva ja tilaajan kannalta helppo tapa tuoda tekijänoikeudet kertauksena opettajien ulottuville.
– koulutuksen tilaaja, Savon ammattiopisto
Järjestämme vuodessa noin sata koulutusta oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Koulutuksissa käydään läpi, millä tavalla teoksia voi hyödyntää opetuksessa ja mitä kaikkea Kopioston oppilaitoksille suunnatut luvat kattavat. Tavoitteena on lisätä opettajien tekijänoikeustietoutta sekä pitää tiedot ajan tasalla.
“Myös kuulumiset kentältä meille päin ovat tärkeä osa näitä kohtaamisia. Opettajilta saa tärkeää tietoa ja toiveita siitä, millaisissa tilanteissa teoksia halutaan käyttää. Näin voimme kehittää lupiamme vastaamaan paremmin teosten aitoja käyttötarpeita”, sanoo koulutuksia pitävä erityisasiantuntija Mikko Löyttyniemi.
Viime vuonna koulutimme 5600 osallistujaa sadassa oppilaitoksessa
Tarjoamme maksuttomia koulutuksiamme kaikille oppilaitoksille. Voimme käydä kouluttamassa samassa paikassa useammankin kerran, jotta oppi voidaan tarjota myös uusille työntekijöille ja toisaalta kaikki pääsevät kertaamaan tietämystään. Vuoden 2020 aikana tavoitimme yhteensä noin 5600 kuulijaa.
Jos laitan materiaalia jakoon avoimesti, minun pitää varmistua, että kaikki materiaalista löytyvä on sellaista, mitä minulla on oikeus jakaa. Toisaalta tämä on itsestään selvä asia, mutta Mikon läpikäymänä sisäistin asian paremmin.
– koulutukseen osallistuja, Savon ammattiopisto
Koronan takia koulutukset on viimeisen puolentoista vuoden aikana järjestetty pääosin etänä, mutta lokakuusta alkaen on siirrytty yhä enemmän takaisin lähikoulutuksiin. Tähän sekä osallistujat että kouluttajat ovat olleet tyytyväisiä, sillä vuorovaikutus kasvokkain on helpompaa. Etäyhteyksiä tullaan toki hyödyntämään myös jatkossa.
Toteutamme koulutukset tilaajan toiveiden mukaan, ja niitä järjestetäänkin eri pituisina ja eri kokoisille ryhmille. Kouluttajina toimivat Kopioston asiantuntijat.
”Isommat tapahtumat ovat kouluttajan näkökulmasta kiinnostavia ja tehokkaita, mutta pienemmissä tilaisuuksissa on mahdollisuus kohdata kuulija paremmin”, Löyttyniemi toteaa.
Yleensä koulutukset kestävät noin 1–2 tuntia, mutta myös pidemmät ja toiminnallisemmat tilaisuudet ovat mahdollisia. Useamman tunnin työpajatyyppisessä toteutuksessa voidaan syventyä myös esimerkkitapauksiin ja antaa osallistujille vinkkejä materiaalien käyttöön omassa työssään.
Teksti: Iina Saarinen & Mikko Löyttyniemi