Konstnär Aliina Kauranne (f. 1992) får nya idéer av vardagliga händelser, aktuella frågor och ångest- och frustrationskänslor.
”Till visuella bilder och ljudvärlden hämtar jag ofta inspiration från filmer och deras ljudspår”, säger Kauranne.
Den mångsidiga konstnären har bland annat gjort illustrationer, grafisk planering, animationer, musikvideor och 3D-modellering. För tillfället jobbar hon med en längre animation som behandlar utmattning inom den skapande branschen.
Sina verks visuella stil och ljudvärld beskriver Kauranne som ”ett besynnerligt mysterieplask” och en kombination av ”skräck, söthet och orealistisk vardagsrealism”. Kauranne vill emellertid inte begränsa sin konst till en viss genre.
”Däri ligger en risk att ramarna för en viss genre börjar definiera de egna verken eller tankarna i arbetsskedet. Det är i alla fall roligt att hör hur andra människor beskriver min stil och mina verk. Jag ger gärna dem som beskådar mina verk en sådan frihet”, konstaterar hon.
Kauranne önskar synlighet för olika upphovsmän
Kauranne anser att bildkonstnärerna spelar en viktig roll då det gäller att väcka en samhällelig diskussion. Med hjälp av verken kan man skapa nya synvinklar för diskussionen, bryta tidigare uppfattningar och kommentera aktuella frågor på ett sätt som berör många.
”Visuell kultur skapar vår uppfattning om världen. ”Vi upphovsmän är ansvariga för hurudana bilder och hurudan kultur vi håller på att skapa”.
Frågan om bildkonstens framtid i Finland väcker många tankar hos henne. Kauranne önskar att uppskattningen av utövarna inom branschen ska öka.
”Trots att det är ett privilegium att få arbeta inom denna bransch upplever jag att upphovsmännen fortfarande måste kämpa mycket för sin rätt att skapa och för ersättningarna för deras arbete”, funderar konstnären.
Hon önskar mer uppskattning för konstnärer med olika bakgrund och hoppas att olika utövare ska vara bättre representerade på konstfältet. Man borde begrunda varför inte alla har en chans att utbilda sig och via utbildningen få värdefulla arbetsmöjligheter, och hur situationen kunde ändras.
Kauranne själv utexaminerades med kandidatexamen från Aalto-universitetet högskolan för konst, design och arkitektur år 2019. Funderingarna om utbildningens roll inom branschen har kommit fram via erfarenheter hos vänner och kolleger.
”Det vore fint om uppfattningen att en konstnär kan tas på allvar och hen får uppskattning bara om hen har studier vid en akademiska konstskola som bakgrund”, konstaterar Kauranne. ”Jag upplever att den visuella kulturen utarmas om konstnärskap även i framtiden definieras utifrån konstnärens akademiska meriter”.
Digitaliseringen och sociala medieplattformar kan erbjuda självlärda konstnärer en möjlighet att få synlighet och sin egen röst hörd och en chans att nätverka vilket är viktigt i denna bransch.
”Digitaliseringen ger även nya uppfattningar om bildkonsten, och i stället för att visas på gallerier och museer gör den konsten tillgänglig för alla”.
Årets illustratörspris gör det möjligt att utveckla det egna arbetet
Kauranne berättar att hon drömt om att arbeta inom den skapande branschen enda sedan barnsben. Det fina med arbetet är att man får jobba med sin hobby, men att dra en gräns mellan fritid och arbete är ibland en utmaning. Samtidigt kan den njutning som hobbyn tidigare gav gå förlorad.
”Det här är något var och en som arbetar inom den skapande branschen bollar med, och säkert har var och en sitt eget sätt att hantera frågan”, säger Kauranne.
Kauranne som är från Helsingfors valdes i våras till Årets illustratör 2020. Illustratörerna i Finland rf:s utmärkelse delas ut varje år till en illustratör eller en illustratörsgrupp som har främjat och representerat illustratörskonsten på ett avsevärt sätt. Enligt juryn har Kauranne skapat ett säreget visuellt språk som inte kan jämföras med något annat.
”Jag är helt betagen och så tacksam. Det känns fint att få ett det här erkännande för det egna arbetet och ett pris som ger en unik chans att koncentrera sig på det egna arbetet och på att utveckla det”, tillägger hon glatt.
Priset och den anknytande prisutställningen finansieras av Kopiostos insamlade upphovsrättsersättningar. Kaurannes prisutställning visas på Galleria Kuvitus från 25 september till 30 oktober 2020.
”Det är min första soloutställning. Jag ser fram mot den! På utställningen kan man dyka ner i verkens värld och eventuellt uppleva verkens miljö och känslor som imitationer av den fysiska gallerilokalen.
Text: Iina Saarinen
Bild: Riitta Supperi