Detta möjliggjordes genom ett avtal mellan Kopiosto och Nationalbiblioteket. ”Vi är verkligen glada över att vi fick igång det här projektet” säger servicedirektör Johanna Lilja vid Nationalbibliotekets forskningsbibliotek.
Femton finländska högskolor deltar i projektet och får ge åtkomst åt de av sina användare som har HAKA-identifiering till Nationalbibliotekets digitala tidnings- och tidskriftsmaterial
som publicerats mellan åren 1930–2018 för forskning.Användarna kan enligt avtalet bläddra bland, söka, utforska och analysera materialet också maskinellt.
Utnyttjandet av gammalt tidningsmaterial i forskning gör det lättare att digitalisera det, vilket är något man gör mycket i Nationalbiblioteket.
”Digitalt material ger helt annorlunda möjligheter för forskning än analogt. Digitala metoder utnyttjas bland annat inom lingvistiken och historieforskningen. Det gör det möjligt att gå igenom massiva mängder text, vilket inte är möjligt genom traditionell läsning av artiklar” berättar Lilja.
”Dessutom är materialet mer jämbördigt och enkelt tillgängligt för människor runtom Finland när det är på nätet.” Vad för slags forskning kan man utföra med gammalt
tidningsmaterial? ”En grupp i Åbo ledd av professorn i kulturhistoria Hannu Salmi har till exempel forskat i hur nyheten om mordet på Nikolai Bobrikov år 1904 spreds i
världen. I den forskningen användes även material som inte omfattades av upphovsrätten, men i och med Tutkain-projektet kan man också utnyttja modernare publikationer” säger Lilja.