Nio av tio av dem som svarade ansåg att upphovsrätten är viktig. Finländarnas attityder till upphovsrätten verkar ha hållit sig på ungefär samma nivå som tidigare år. Enbart två procent upplever att upphovsrätten är relativt eller mycket onödig. Siffrorna är på ungefär samma nivå som resultaten för tidigare år.
Också svaren på frågor om hur begränsande och lättfattlig upphovsrätten är motsvarar tidigare års mätningar. Finländarna upplever upphovsrätten mer som en möjlighet (48 %) än en begränsning (13 %). För 38 procent av finländarna ter sig upphovsrätten lättfattlig medan en fjärdedel upplever den som svårbegriplig.
Attityderna till kreativa proffs är positiva
Uppskattningen för dem som utför kreativt arbete är stor bland finländarna. Mer än varannan respondent har samma respekt för kreativa proffs som för andra yrkesgrupper, och en tredjedel uppgav att de uppskattar kreativa proffs särskilt mycket och är tacksamma för det arbete de utför. Enbart 2 procent svarade att de inte har respekt för dem som arbetar inom kreativa branscher.
I barometern mättes även befolkningens attityder till upphovsrättsorganisationerna. Fler än tre av fyra ser dessa organisationer som nödvändiga och nästan lika många anser att de arbetar för en god sak. Män förhåller sig generellt lite mer kritiskt till upphovsrättsorganisationerna än kvinnor gör. Attityderna är efter åldersgrupp mest positiva bland personer i åldern 15–24 år och över 50 år.
Upphovsrättsersättningarna upplevs som berättigade
Finländarna förhåller sig mycket positivt till upphovsrättsersättningar. Ersättningarna upplevs vara såväl berättigade (83 % av respondenterna) som nödvändiga (84 %). Ju äldre respondent, desto positivare inställning till ersättningarna.
Av respondenterna anser 92 procent att de som utför kreativt arbete måste få ersättning får arbetet i enlighet med hur mycket deras verk används, och 77 procent anser att upphovsmännen också ska ha rätt till ersättning för att deras verk kopieras och används för undervisning.
När det kommer till ersättningens storlek är spridningen större bland svaren. Fler än var tredje anser att ersättningarna är lämpliga medan omkring var fjärde svarade att de ställer sig neutrala till ersättningsbeloppen. Enbart 8 procent svarade att ersättningarna är för stora.
Coronasituationen påverkar vanorna
Enligt undersökningen har coronapandemin haft konsekvenser för användningen av kultur- och underhållningsinnehåll digitalt. En tredjedel av alla respondenter uppskattade att de börjat använda digitala tjänster mer på grund av coronasituationen. Bland de yngsta hade den digitala användningen ökat mest, och hela 49 procent av alla i åldern 15–24 år berättade att den ökat.
Över en tredjedel av respondenterna uppgav att de under coronatiden skaffat tillgång till strömningstjänster för filmer eller serier, och var femte till ljudbokstjänster. Enbart 1 procent av respondenterna uppgav att de slutat använda sådana tjänster under coronapandemin.
Jämfört med föregående år har man börjat lyssna på radio mer via internet. Omkring varannan finländare lyssnar på radio via kanalernas egna nättjänster, såväl i direktsändning som program som man kan lyssna på i efterhand, såsom poddar.
I upphovsrättsbarometern utreddes vidare bland annat finländarnas attityder till piratkopiering och sätten att skaffa tillgång till olika innehåll. Läs mer om resultaten och undersökningarna på Upphovsrättens informations- och övervakningscentrals webbplats.
Resultaten baserar sig på Upphovsrättsbarometern, som Taloustutkimus utfört på uppdrag av Upphovsrättens informations- och övervakningscentral rf. Undersökningen utfördes för fjortonde gången. Underlaget till undersökningen samlades in genom personliga intervjuer samt med en webbenkät inom ramen för Taloustutkimus undersökning Omnibus. Datainsamlingen gjordes under perioden 7–25.10.2020, och antalet respondenter var totalt 1 282.