”Med direktivet kommer även den finländska upphovsrättslagen att genomgå betydliga ändringar. Ändringarna gäller såväl upphovsmäns och förläggares bestämmanderätt över verken som begränsningsbestämmelserna avseende upphovsrätten. Särskilt viktigt för Kopiosto är att man i direktivet uttryckligen bekräftar betydelsen av systemet med avtalslicenser och dess funktionalitet på marknaden avseende så kallad efteranvändning av verk”, säger Valtteri Niiranen, VD för Kopiosto.
Med bestämmelserna i upphovsrättsdirektivet borde lagstiftningarna i EU:s medlemsstater möjliggöra ändamålsenliga ersättningar till de ursprungliga upphovsmännen och rättsinnehavarna av innehåll för sådana plattformar och tjänster som i sin affärsverksamhet utnyttjar innehåll som skapats av andra, såsom nyhetsartiklar, musik och filmer. De förnyade lagarna stärker också rättigheterna för producenter av nyhetsinnehåll till exempel när nyhetslänkar delas i sociala medier. Helt nya kommer att vara bestämmelserna som gäller bland annat datautvinning, digital användning i undervisning, digitalisering av verk för bevarande av kulturarvet, utgångna verk och rimliga ersättningar till upphovsmän.
Den slutgiltiga behandlingen av direktivet framskrider ännu till EU:s medlemsstater, som röstar om texten som parlamentet godkänt i rådet den 9 april. Därefter står beredningen av den nationella lagstiftningen i tur. Direktiven är inte lagstiftning som direkt ska tillämpas i medlemsstaterna utan de ska införlivas med den nationella lagstiftningen i respektive EU-land. Det har reserverats två år för införandet av direktivet i medlemsstaterna.
Ändringarna som görs i Finlands upphovsrättslag antas träda i kraft under 2021. ”Direktivet ska införas i Finland enligt arbetsgruppsmodellen och väldigt noggrant, genom att utnyttja den gedigna kompetensen som bland annat Kopiosto har som upphovsmännens och förläggarnas gemensamma upphovsrättsorganisation”, konstaterar Niiranen.