SAA hörde till de aktiva lobbarna när upphovsrättsdirektivet bereddes i EU. ”Nu när direktivet har godkänts är det tid för SAA att konstruktivt fundera över nya öppningar”, berättar Arto. ”Frågor som är strategiskt viktiga för SAA, såsom AV-upphovsmännens rätt till ersättningar, blir förstås också kvar på agendan. Därtill måste man fundera på hur man ska marknadsföra SAA och dess agenda till nyvalda ledamöter i Europaparlamentet.
Ur Kopiostos synvinkel innebär medlemskapet i SAA:s styrelse att vi får mer information än tidigare om AV-upphovsmännens situation i andra EU-länder och vad som händer inom EU. ”SAA:s styrelse ger oss insyn i den kollektiva förvaltningen av AV-rättigheter i Europa, men också en arena där vi kan påverka. Genom egen aktivitet kan vi bli större än vad vi egentligen är: en sorts katalysator som sätter igång diskussioner och bidrar med nya kontexter och perspektiv. Genom goda initiativ kan vi påverka sådant som Kopiosto inte kan påverka på egen hand.”
Arto berättar att de olika EU-länderna är mycket mer heterogena när det gäller AV-frågor än när det gäller exempelvis musik. Inom de upphovsrättsorganisationer som är medlemmar i SAA används många innovativa tillstånds- och licenslösningar, men till det som är gemensamt för alla hör ersättningar för privat kopiering, licenslösningar för undervisningsändamål och vidaresändning av tv-kanaler. Även om allt inte är likadant som i Finland kan vi genom SAA lära oss god praxis från olika länder. I andra EU-länder har man kommit längre än i Finland när det gäller exempelvis VOD-licenser och licenser för originalsändningar. ”Å andra sidan kan vi också göra andra länder medvetna om våra lösningar. Exempelvis Finlands unika modell för licensering av nätlagringstjänster har fungerat som ett utmärkt exempel för andra.”
Det kollegiala samspelet och referensgruppen som SAA:s styrelse ger har också en stor betydelse. ”I Finland finns bara en handfull personer som arbetar med dessa mycket specifika och på många sätt krävande frågor kring kollektiv förvaltning av AV-rättigheter. Det var trevligt att se att man i många andra länder har samma utmaningar som hos oss och att man i vissa länder har hittat välfungerande lösningar på frågor som vi själva ännu inte löst”, summerar Arto.