Riksdagen godkände ändringarna av upphovsrättslagen 27.2. I bakgrunden till ändringarna ligger EU-direktiv, som nu införlivas i lagstiftningen i Finland. Den förnyade lagen träder i kraft 3.4.
Nu får man visa också YouTube-videor lagligt i undervisningen
I fortsättningen får man för att åskådliggöra undervisningen även använda sådan verk för vars användning det inte finns någon användningslicens tillgänglig. I undervisningen kan man till exempel visa videor via YouTube eller andra motsvarande tjänster.
Med åskådliggörande av undervisningen avses i praktiken användning av delar eller utdrag av verket i undervisningen. Om verket är kort eller litet kan det vara tillåtet att använda hela verket för att åskådliggöra undervisningen. Till exempel kan det vara nödvändigt att visa webbaserade reklam- eller upplysningsvideor i sin helhet.
Om användningen av verket ingår i en användningslicens som införskaffats till eller som erbjuds till en läroanstalt , ska den ifrågavarande licensens införskaffas. I sådana fall får verket användas i enlighet med licensvillkoren.
Det är viktigt att läraren vet vilka licenser som har införskaffats till det egna läroverket och vilka licenser som finns tillgängliga. Det att läroanstalten inte har införskaffat någon licens berättigar inte läraren till att fritt använda sådana verk som det finns licenser tillgängliga för. I användningslicenserna för undervisning finns information till exempel om webbtjänsten Kopiraittila, om upprätthålls av Kopiosto.
Användningslicenser ännu det primära sättet för användning av verken i undervisningen
Ur perspektivet för såväl lärare som upphovsmännen är den bästa och mest rättssäkra lösningen att användningen av verken i undervisningen har möjliggjorts med tydliga och fungerande användningslicenser. På det här sättet behöver lärare inte bedöma separat för varje användningstillfälle vad som är tillåtet och vad som inte är det, och upphovsmännen får ersättningen de har rätt till för användningen av verket.
För att underlätta undervisningen har man till läroanstalterna införskaffat flera användningslicenser, såsom Kopiostos kopieringslicens och användningslicensen för tv-program. Licenserna möjliggör redan nu mångsidig kopiering av material och användning av det i undervisningen som en del av lärarens och elevens material vid både distansundervisning och webbaserad undervisning.
Användningslicenser har även förnyats och utökats från början av innevarande år. Kopiostos kopieringslicens för läroanstalter förenhetligades och förtydligades – i fortsättningen räcker det att läraren kommer ihåg den så kallade 20/20-regeln i användningen av verken. Du får kopiera högst 20 procent, dock högst 20 sidor, ur samma publikation. Från en webbplats får du kopiera högst 20 bilder eller utskrivna sidor, och ur samma tidning högst 20 artiklar.
Även visningslicenserna för inhemska och utländska filmer förenhetligades från början av året till den gemensamma Filmlicensen.
Användningslicenser för verk som är tillgängliga för läroanstalter:
- Kopiostos kopieringslicens och användningstillstånd för tv-program
- Filmlicensen och Koulukinos Suoratoisto-licenser för visning av filmer
- Kommunavtal för verken och Gramex och Musiikkiluvat.fi-tjänstens licenser för användning av musik
- Finlands Dramatiker och Manusförfattare rf:s licenser för visning av skådespel
Ändringarna av upphovsrättslagen som baseras på direktivet godkändes i riksdagen 27.2.2023 och de träder i kraft 3.4.2023.
Ändringarna genom upphovsrättighetsdirektivet i Finlands upphovsrättslag förbereddes av utbildnings- och kulturministeriet. Förutom i utbildningsutskottet behandlades ärendet även i lagutskottet, grundlagsutskottet, kommunikationsutskottet och ekonomiutskottet.
Riksdagen godkände lagändringarna 27.2.2023 och de träder i kraft 3.4.2023. Ändringarna förbättrar ställningen för upphovsmän, förläggare och utövande konstnärer på det sätt som EU-direktiven förutsätter. I vår nyhet sammanfattade vi de mest betydande ändringarna i upphovsrättslagen ur perspektivet för aktörer inom den kreativa branschen.