Den kulturpolitiska redogörelsen är en långsiktig strategi och åtgärdsplan för kulturpolitiken som regeringen har överlämnat till riksdagen. I redogörelsen presenteras en kulturpolitisk vision baserad på fyra mål och åtgärder för att uppnå dessa mål. Redogörelsen sträcker sig till 2040-talet.
Utkastet till redogörelse är lyckat och viktigt för den kreativa branschen
I visionen och de långsiktiga målen för den kulturpolitiska redogörelsen betonas kulturens mångsidiga betydelse för bildningen, välfärden och ekonomin. Den kreativa branschen sysselsätter över 130 000 personer, och dess andel av värdetillskottet inom Finlands ekonomi 2021 var 3,1 procent. Ekonomin i branschen växte med en miljard euro från 2021 till 2022. I redogörelsen är det därför viktigt att fastställa att kulturen är en betydande näring och att branschen har en enorm tillväxtpotential.
I vårt utlåtande betonade vi särskilt betydelsen av en blomstrande verksamhetsmiljö för kulturen som en del av de kulturpolitiska åtgärderna. Ett konkret sätt att främja verksamhetsförutsättningarna för den kreativa branschen är att se till att upphovsrättslagstiftningen är aktuell.
Ett fungerande upphovsrättssystem utgör grunden för yrkesverksamma inom den kreativa branschen och för hela den kreativa ekonomin. Genom uppdaterad reglering tryggas rättsinnehavarnas möjligheter att bevilja licenser för nya sätt att använda deras verk och få ändamålsenliga ersättningar för denna användning.
I utkastet till redogörelse konstateras att de kreativa branschernas potential för att påskynda en hållbar tillväxt och konkurrenskraft hittills inte har utnyttjats i tillräckligt stor utsträckning i Finland. Stödet till kulturen och de kreativa branscherna bör därför ses som en investering i branschens tillväxt och internationella export. Utöver regleringen är till exempel en procents satsning på kulturen i statens budgetutgifter, produktionsincitament för den audiovisuella branschen och ett nationellt åtgärdsprogram för att stödja litteraturen viktiga för branschens tillväxt.
Genom lagstiftning tryggas upphovsrätten och möjligheterna att använda verk i takt med att teknologin utvecklas
Lagstiftningen måste leva med i tiden och reagera på förändringarna i verksamhetsmiljön, så att kulturen förblir en lönsam näring och branschen kan uppnå sin tillväxtpotential.
Till exempel de förändringar som digitaliseringen och artificiell intelligens innebär medför utmaningar för upphovsrättssystemet. Den tekniska utvecklingen är viktig och innebär möjligheter även för den kreativa branschen. Den får dock inte åsidosätta människans kreativa arbete, rättigheterna för rättsinnehavare till verk eller inkomstmöjligheterna inom den kreativa branschen.
Ett starkt upphovsrättsskydd och en fungerande lagstiftning är en viktig grund i synnerhet i förhållande till stora globala teknologi- och plattformsbolag.
Lagstiftningen ska stödja en effektiv kollektiv licensiering bland annat genom att uppdatera avtalslicensbestämmelserna. Kollektiv licensiering innebär att upphovsrättsorganisationen beviljar en licens för användning av verk skapade av de rättsinnehavare som den representerar. Detta möjliggör ersättningar till rättsinnehavarna för användningen av deras verk och samtidigt omfattande och rättssäkra tillstånd för dem som använder verken.
I den kulturpolitiska redogörelsen identifieras upphovspersoner, förläggare och andra rättsinnehavare som en central del av värdekedjorna inom den kreativa branschen. Utgångspunkten för den tekniska utvecklingen ska även i fortsättningen vara rättsinnehavarnas samtycke och betalning av lämplig ersättning för utnyttjande av verk. Detta gäller till exempel material som används i utbildningen av artificiell intelligens.
Digitala plattformar över statsgränserna och utveckling av modeller för artificiell intelligens förutsätter internationellt kompatibla licensieringslösningar och reglering. På EU-nivå bör man snarast förbättra den kreativa branschens förhandlingsposition i förhållande till stora teknologi-, AI- och plattformsbolag till exempel genom ett bindande förhandlings- och skiljeförfarande.
Läs utlåtandet (på finska)