Målet med serietävlingen, som inleddes under Mediekunskapsveckan i början av februari, var att uppmuntra barn, unga, lärare och andra som arbetar med ungdomar att fundera på vad upphovsrätten innebär för upphovsmannen och hur man kan beakta upphovsrättigheterna i den egna vardagen. I tävlingen fanns skilda serier för 7–12-åringar och 13–16-åringar. I juryn satt seriekonstnärerna Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen, kända för sin serie Kamala luonto, förlagschefen med ansvar för läromedel Teuvo Sankila från Otava och produktionsrådgivare Tuuli Penttinen-Lampisuo från AVEK.
”Det är häftigt att serier inspirerar barn och unga”, säger jurymedlemmarna Vehniäinen och Lappalainen. ”Det är trevligt att få vara med i sådana här projekt, där man har möjlighet att på nära håll se vilka kreativa krafter det gömmer sig i unga konstnärer.”
Teman som upprepades i serierna – kreativitet, glädje och stolthet över det egna arbetet – är bra utgångspunkter för förståelsen för upphovsrättigheter
Juryn gladdes över de inkomna bidragens mångsidighet i serietävlingen. Bidragen hade skapats med ett flertal olika tekniker, de var färgsprakande och olika roliga medel, såsom varierande bildvinklar och detaljer, garanterade att meddelandet gick fram.
”Alla belönade bidrag var visuellt enhetliga. Tecknarens personliga stil och färgrymd kom tydligt fram. Det var väldigt olika tecknings- och berättelsetekniker som kom upp på prispallen. Till exempel traditionell tuschteckning, träfärgpennor och datorgrafik användes stiligt och berättelserna fördes framåt genom att skickligt kombinera text och bildvinklar”, berömmer jurymedlemmen Tuuli Penttinen-Lampisuo.
I många tävlingsbidrag betonades också huvudfigurens kreativitet, glädje och stolthet över det egna arbetet, vilka är utmärkta utgångspunkter för att förstå uppkomsten och betydelsen av upphovsrättigheterna. De inkomna bidragen signalerade också om att skoleleverna så småningom håller på att få en uppfattning om vad upphovsrättigheterna innebär men att de inte ännu har det helt klart för sig.
”När vi bläddrade bland bidragen var det roligt att märka hur barn och unga kan uppfatta frågor och fenomen ur sådana vinklar som vi vuxna inte ens kommer att tänka på. Temat var relativt utmanande men de tävlande hade hittat påhittiga sätt att åskådliggöra det”, säger jurymedlemmarna Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen.
Många serier tydde på att man i skolor behandlar upphovsrättigheter som en del av en större fenomenshelhet som också omfattar bland annat medieläskunnighet, användning av sociala medier och identifiering av mobbning. Upphovsrättigheterna tolkades i bland alltför strikt i de inkomna bidragen och bland annat förståelsen för innehållet av upphovsrätten samt för skillnaden mellan licensenlig privat användning och licenspliktig offentlig användning visade sig vara utmanande.
Serieworkshopens material tillgänglig i Kopiraittila skola
De instruktioner för teckning av serier och undervisning i upphovsrättigheter som vi producerat som en del av serietävlingen finns fortfarande tillgängliga för lärare och även alla andra i den spelifierade lärmiljön i Kopiraittila skola. Med hjälp av serieworkshopen kan man gå igenom grunderna för upphovsrätten och tillämpa dem i det egna arbetet. Dessutom styr serieprojektet eleverna till att studera och uttrycka sig själva och sin miljö genom serier.
Se instruktioner för serieprojekt
I Kopiraittila skola finns även annat inspirerande spelifierat material för inlärning av och undervisning i upphovsrättigheter. Det finns separata material för varje åldersgrupp från lågstadieelever till högskolestuderande.Läs mer om Kopiraittila skola
Kopiosto gratulerar alla vinnare och tackar alla som deltog i serietävlingen!
Vinnarna i serien för 7–12-åringar:
- “Rahma sen piirsi”, Rahma Kareem 9 år, St. Michel
Jurymedlemmarna blev förtjusta i det vinnande bidragets visuella och skildrande lättfattlighet. Upphovsrättigheterna har behandlats kort och koncist så att det är lätt för läsaren att förstå tanken bakom serien med en gång. Figurerna är roliga och serien ger läsaren snabbt ett leende på läpparna. ”Genial i all sin enkelhet.”
- “Ainutlaatuinen yksilö?”, Säde Suvanto 12 år, Littoinen
Idén var lätt at uppfatta även i serien som kom på andraplats. Serien är originell och genomtänkt. Olika bildvinklar har använts skickligt och de ger serien ett annorlunda utseende. Berättelsen framskrider intressant och visar att det i bland är effektivare att låta bli att säga något än att förklara det för utförligt. Kärnan i upphovsrättigheterna har insetts på ett utmärkt sätt.
- “Kattila”, Avilla Isopahkala 12 år, Vesilax
I bidraget som kom på tredjeplats fanns en rolig idé och ordlek som fick juryn att skratta långt efter den första läsningen. Juryn tyckte också om kombinationen av olika tekniker som gjorde att slutresultatet var så gott som professionellt. Upphovsrättigheterna behandlades på ett roligt och positivt sätt.
Vinnarna i serien för 13–16-åringar:
- “Elämä ei ole ilmaista”, Cilla Boyd 15 år, Helsingfors
I det vinnande bidraget tyckte juryn särskilt mycket om att upphovsrättigheterna granskades ur ett professionellt perspektiv. Det kreativa arbetets ekonomiska betydelse för upphovsmannen hade insetts i bidraget. Det tekniska genomförandet och det visuella utseendet var dessutom högklassiga. Serien har en helt egen färgrymd som juryn ansåg vara ett tecken på individuellt tänkande.
- “Mitä ovat tekijänoikeudet?”, Vilma Mantere 13 år, Helsingfors
Bidraget som kom på andraplats i serien övertygade juryn med sin originella, humorlösa och retliga huvudfigur som också själv inser att hen är en seriefigur. Detaljerna i serien var ett roligt tillägg och förde läsupplevelsen framåt. Också färger användes skickligt och personligt.
Även upphovsrättigheterna behandlades på bred front, även om skyddstiderna för verk var lite huller om buller. Upphovsrättsskyddet för målningar omfattar upphovsmannens livslängd + 70 år efter utgången av det år då hen dör. Fotografier av målningen får i stället ett separat skydd för fotografier som gäller i 50 år efter det år då fotot är taget. Upphovsrättslagen ger inte heller skydd åt figurer eller idéer som sådana utan åt teckningar som överskrider verkströskeln. Om någon kopierar en annan persons teckning som sådan eller bearbetar den, kräver det upphovsmannens samtycke. Man får dock använda samma idé i sitt eget verk. Dessa inexaktheter i innehållet hindrade dock inte juryn att uppskatta serien på andra sätt.
- “Kumitin”, Niko Väisänen 13 år och Rasmus Venäläinen 13 år, Joensuu
Juryn blev förtjust i seriens originella visuella stil. Verket tar så att säga den raka vägen men figurerna i serien är oerhört roliga. I synnerhet den talande moroten var fantastiskt komisk.
Även om meddelandet och berättelsen i serien var tydliga, vill juryn ändå påminna om att om någon skulle vilja teckna till exempel Kalle Anka för eget privat bruk skulle det vara tillåtet. Upphovsrättslagen ger inte heller skydd åt figurer eller idéer som sådana utan åt teckningar som överskrider verkströskeln. Om någon kopierar en annan persons teckning som sådan eller bearbetar den, kräver det upphovsmannens samtycke. Man får dock använda samma idé i sitt eget verk. Dessa inexaktheter i innehållet hindrade dock inte juryn att uppskatta serien på andra sätt.