Nationalbibliotekets överbibliotekarie, professor Cecilia af Forselles, gläder sig åt forskningens nya möjligheter: ”Forskningen ges en viktigt kanal till ett samhälleligt viktigt och omfångsrikt material. Tidningsresurserna används flitigt för mycket olika undersökningar. Tack vare den nya tjänsten ökar materialets genomslag i forskningen ytterligare och når forskare oberoende av plats runt om i Finland och världen.”
Tutkain gör det möjligt att oberoende av plats och tid utnyttja Nationalbibliotekets samlingar av inhemska dagstidningar och tidskrifter från åren 1930–2018 för forskning. Femton finländska högskolor deltar i projektet och får ge åtkomst åt de av sina användare med HAKA-identifiering till Nationalbibliotekets digitala tidnings- och tidskriftsmaterial för forskning. Användarna kan enligt avtalet bläddra bland, söka, utforska och analysera materialet också maskinellt.
Nationalbiblioteket har avtalat med Kopiosto om rätten att förmedla tidnings- och tidskriftsmaterialet till forskning inom projektet Tutkain under åren 2020–2022. Materialet finns på digi.kansalliskirjasto.fi.
”Det är fint att vi kan bidra till att gör tidningsarkiven tillgängliga för forskare i ännu större omfattning”, säger Kopiostos VD Valtteri Niiranen. ”Samtidigt säkerställer vi att de som skapar och förlägger dagstidningarna och tidskrifterna får de upphovsrättsersättningar som de har rätt till för användningen av deras verk.”
Med forskningsbruk avses vetenskapliga eller konstnärliga, icke-kommersiella undersökningar, lärdomsprov, utredningar eller slutarbeten som görs av studenter, forskare och undervisande och forskande personal vid en högskola som anslutit sig till Tutkain.
Mer information:
Nationalbiblioteket
Informationsexpert
Jussi-Pekka Hakkarainen
jussi-pekka.hakkarainen@helsinki.fi
Kopiosto
Licensieringschef
Kirsi Salmela
kirsi.salmela@kopiosto.fi
Bild: Marko Oja, Nationalbiblioteket