Målet med Nationalbibliotekets digitaliseringsprojekt är att säkerställa att material som anknyter till vårt kulturarv bevaras och är tillgängligt. Hittills har man främst fokuserat på tidningar och tidskrifter, men inom ramen för projektet har man också utrett metoder för att digitalisera och öppna upp material i bokform. Man har digitaliserat en betydande mängd nytt material och öppnat en bokapplikation i gränssnittet digi.kansalliskirjasto.fi. Dessutom pilottestar man en avtalslösning som lämpar sig för tillgängliggörande av böcker som omfattas av upphovsrätt.
Bokhistoriska samlingen, som består av fakta- och läroböcker, belyser den finländska publiceringens och läsningens historia genom bland annat läroböcker, ABC-böcker och bokhandelskataloger. Läroböckerna och den omfattande samlingen av ABC-böcker som sträcker sig fram till 1972 möjliggör en tidsresa till ens egen eller föräldrarnas skoltid. I samlingen ingår ABC-böcker och katekeser för barn som publicerats av kyrkosamfund och religiösa organisationer samt böcker om könsroller och sedlighetsfrågor från 1900-talets början. Till de sistnämnda hör bland annat Puhdas nuoriso (1921), Kukkien puhjetessa. Kirjanen tytöille (1922) och Lapsirikkaus vai lapsirajoitus? Tutkielma avioliittosiveyden polttavasta kysymyksestä (1929).
Alla faktaböcker i samlingen är fritt tillgängliga för allmänheten. Vem som helst kan fritt bläddra och söka bland verken samt läsa dem på nätet.
Klassikerbiblioteket består av litteratur som återspeglar hela spektret av skönlitteratur vid 1900-talets början. Det innehåller en representativ helhet av finsk- och svenskspråkig finländsk skönlitteratur samt relaterad forskning. Till samlingen hör bland annat romaner, diktsamlingar, noveller, reseskildringar, essäer, olika typer av underhållningslitteratur och äventyrsromaner, amatörpjäser, romantiska berättelser, memoarer, kåserier, flick- och pojkböcker samt folklivsskildringar nedtecknade på dialekt.
Användare på universitet och högskolor kan använda klassikerbiblioteket genom att logga in med sina Haka-inloggningsuppgifter. Haka är Finlands mest använda identifieringssystem för högskolor och forskningsinstitutioner. Allmänheten har tillgång till alla faktaböcker i båda samlingarna.
Tillhandahållandet av material utgivet på 1900-talet via nätet har möjliggjorts av ett gott samarbete och avtal med upphovsrättsorganisationerna. Efter 2021 är verk som omfattas av upphovsrätten tillgängliga på friexemplarsbibliotek.
I samband med lanseringen av klassikerbiblioteket och de bokhistoriska samlingarna öppnas ett nytt användargränssnitt för Nationalbibliotekets digitaliserade material. Man har tidigare kunnat använda tidningar och tidskrifter i tjänsten digi.kansalliskirjasto.fi. Nu kan man även söka och läsa böcker samt studera ett litet urval av digitala noter.