I diskussionen Luovasti kohti huomista – luova työ digiajassa (Kreativt mot morgondagen – kreativt arbete i en digital tidsålder) i SuomiAreena deltog riksdagsledamot Hanna Kosonen (till vänster på bilden) och Paula Risikko. Evenemanget modererades av Ronja Salmi. Den kreativa branschen representerades av filmregissör Saara Saarela, författare JP Koskinen, bildkonstnär Camilla Vuorenmaa och musikskapare Markus Nordenstreng.– Också i lagliga musiktjänster hamnar en oerhört liten del av intäkterna hos upphovsmännen. För att inte tala om jättarna på sociala medier, som redan under en lång tid i stort sett haft fria tyglar utan att behöva betala någonting. Problemet för samman hela kulturbranschen, säger musikskapare Markus Nordenstreng.
Med lagstiftning skulle det vara möjligt att ta itu med problemet och garantera upphovsmännen skäliga arbetsförhållanden. Skapare av kreativt arbete diskuterade utmaningen tillsammans med beslutsfattarna 13.7 i SuomiAreena.
Situationen har tillspetsats ytterligare under coronatiden, då antalet användare av digitala plattformar har ökat märkbart. Till exempel ökade antalet användare av videotjänsten YouTube med 15 procent i fjol. Motsvarande siffror för TikTok var 36 procent och försäljningen av ljudböcker ökade med hela 98 procent i Finland.
Upphovsrättslagen som för närvarande reformeras, skulle kunna förbättra situationen. Lagändringen härrör sig från ett EU-direktiv, och har en stark inverkan på hur man kan tjäna sitt levebröd på kreativt arbete i framtiden.
Upphovsrättslagen måste garantera de ersättningar upphovsmännen har rätt till
EU:s upphovsrättsdirektiv godkändes 2019 och lagreformen för att genomföra det i Finland pågår i skrivande stund. Direktivet ålägger bland annat sociala medieplattformar en skyldighet att upprätta avtal med representanter för kreativa branscher.
– I praktiken borde plattformarna ersätta upphovsmännen inom den kreativa branschen för användningen av deras verk i tjänsten samt säkerställa att man har tillstånd att använda verken, berättade Ronja Salmi, moderator för SuomiAreena-evenemanget.
Huruvida de lösningar som man har kommit fram till på EU-nivå kommer att implementeras i den finska lagstiftningen är dock ännu osäker och i synnerhet den lättnad för utkomsten och upphovsmännens förhandlingsposition som upphovsrättsdirektivet medför hotas att urvattnas i tjänstemannaberedningen.
Enligt riksdagsledamot och vice ordförande för ekonomiutskottet Hanna Kosonen (centern) vill Finland ändå välja en linje som är gynnsam för upphovsmännen och upphovsrätten. Enligt henne bör man i reformen av upphovsrättslagen observera tre saker:
– För det första måste den digitala marknaden vara levande och alla parter, såväl plattformar som förläggare, produktionsbolag och upphovsmän, måste kunna bedriva verksamhet på den. För det andra omfattar den kreativa branschen många olika upphovsmän och former av kreativitet, och alla dessa måste kunna uppmärksammas i lagstiftningen. För det tredje bör man säkerställa att upphovsmännen får de ersättningar som de är berättigade till.
Riksdagsledamot och ordförande för kulturutskottet Paula Risikko (saml.) är tacksam för att EU har vaknat i frågan om att upphovsmän inom den kreativa branschen behöver få ersättning för sitt arbete. Enligt Risikko måste man i implementeringen av direktivet i den finska lagstiftningen säkerställa att olika instansers rättigheter förverkligas.
– Målet är att uppnå en jämvikt mellan plattformstjänstens producent, innehållsproducenten, konsumenten och rättsinnehavarna, säger Risikko.
Bildkonstnär Camilla Vuorenmaa förundras över hur upphovsrättsdirektivet redan kan ha implementerats i till exempel Danmark, medan lagen ännu är under beredning i Finland.
Kosonen berättar att man i Finland har velat invänta kommissionens anvisning gällande tillämpningen av artikel 17. Den fick man först i maj. Enligt Risikko krävs ännu bearbetning för att få direktivet kompatibel med den finska lagstiftningen. Båda riksdagsledamöterna har dock tillit till att utkastet av upphovsrättslagen fås ut till remissförfarandet och för behandling av kulturutskottet under vecka 42, det vill säga i mitten av oktober.
Såväl upphovsmännen som beslutsfattarna är av samma åsikt, att korrigerande åtgärder gällande de digitala plattformarna görs för sent. Författare JP Koskinen konstaterar att låneersättningen för e-böcker är en fråga i vilken man kunde vara i framkanten på jämfört med andra länder. Även Kosonen medger att lagstiftningen gällande låneersättningarna är fördröjd och att detta måste åtgärdas.
Man måste kunna ingripa i olaglig användning av verken
Övervakningen av upphovsrätten på digitala plattformar och ingripande i överträdelser av den är utmanande. Upphovsmannen har inte många knep att tillgå för att förbjuda användningen av sina verk och få dem borttagna från de tusentals tjänster och webbplatser som finns på internet. Med hjälp av EU:s anhängiga förordning gällande digitala tjänster (DSA, Digital Services Act) skulle det vara möjligt att göra det enklare att ingripa i kränkningar av upphovsrätten.
För närvarande kan vem som helst grunda en webbplats anonymt och där bedriva den olagliga verksamheten. Serviceleverantören på webbplatsen behöver inte utreda vem som driver webbplatsen och varken myndigheter eller enskilda medborgare har möjlighet att bryta igenom denna anonymitet.
– Jag anser att det är helt otroligt, för man kan ju inte starta en kvartersbutik anonymt. I den här frågan är det dags att komma in i rätt årtusende. Jag önskar att man i Finland håller en mycket sträng linje med övriga EU-länder vad gäller DSA-förordningen. Plattformsbolagen måste hållas ansvariga, säger Kosonen.
Om man inte ingriper i problemet, är det oundvikligt att till exempel filmer och tv-serier för allmänheten läcker till olagliga tjänster, säger filmregissör Saara Saarela.
– I sådan fall har varken filmskaparen eller produktionsbolaget någon möjlighet att ingripa i den olagliga användningen. Detta måste kunna lösas på ett annat sätt.
Numera konsumeras i Finland upp till 6 miljoner inhemska filmer och 12 miljoner inhemska tv-serier årligen i olagliga källor.
– Vi pratar om många, många människors levebröd och för de pengarna skulle man kunna skapa massor av innehåll och sysselsätta många människor, säger Saarela.
Diskussionen Luovasti kohti huomista – Luova työ digiajassa (Kreativt mot morgondagen – kreativt arbete i en digital tidsålder) ordnades 13.7 i SuomiAreena av Teosto, Kopiosto, Sanasto, Kuvasto och Upphovsrättsliga informations- och övervakningscentralen (TTVK). Evenemanget modererades av redaktör Ronja Salmi. I sändningen framträdde även kraftduon Tuomo & Markus, som består av Tuomo Prättälä och Markus Nordenstreng.
Se inspelningen av evenemanget här (endast på finska): https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-10003189/luovasti-kohti-huomista-luova-tyo-digiajassa-1442532.
Kortare version av inspelning i Youtube: Suomi Areena -diskussion: Luovasti kohti huomista – Luova työ digiajassa 13.7.2021