Ersättningen för kopiering för privat bruk halverades i statsfinansernas rambeslut för åren 2025–2028 och statsbudgeten för 2025. Efter den omfattande nedskärningen skulle ersättningen vara endast 5,5 miljoner euro. I budgeten beslutades även om andra omfattande nedskärningar riktade till kulturbranschen.
De föreslagna nedskärningarnas kombinerade effekt är dramatisk för hela den kreativa branschen – de hotar kulturbranschen verksamhetsförutsättningar och tär på tillväxten inom branschen. Situationen inom branschen är oroväckande annars också: Man vill förbättra kulturarvsinstitutionernas digitala tillgänglighet, men anslagen vill inte riktigt räcka till ersättningarna som hör till innehavarna av upphovsrätten till materialet. Höjningen av momssatsen på kulturella varor och tjänster kommer att sätta ytterligare press på branschen, utöver nedskärningarna. Utvecklingen av branschen och den kunskapsbaserade kulturpolitiken hotas också med anledning av att den regelbundna kulturstatistiken avskaffas.
Det är oerhört kortsiktigt att rikta nedskärningar och andra försämringar till en av de snabbast växande branscherna i Finland som dessutom är en betydande arbetsgivare. De kreativa branschernas andel av värdeökningen i Finlands ekonomi 2021 var 3,1 procent och branschens ekonomi ökade med en miljard euro från 2021 till 2022. Branschen sysselsätter fler än 130 000 personer.
Kompensationsavgiften är inte ett behovsprövat kulturstöd – med den ersätts skadan som kopiering för privat bruk orsakar
Kompensationen för privat kopiering är en ekonomisk ersättning till upphovspersonerna inom den kreativa branschen för att varje medborgare ska få kopiera verk för eget bruk. Kompensationen baseras på upphovsrättslagen och informationssamhällets upphovsrättsdirektiv, som förpliktigar Finland, och således är det inte fråga om ett behovsprövat kulturstöd. Enligt direktivet ska verkens rättsinnehavare få ”skälig kompensation” för kopiering för privat bruk.
Kulturutskottet har i sitt betänkande 2014 konstaterat: ”Kompensationsavgiften är inte ett normalt behovsprövat kulturanslag, eftersom begreppet ”skälig kompensation” i direktivet begränsar regeringens möjlighet att minska budgeten behovsprövat, till exempel på grund av allmänna sparbehov inom statsfinanserna.” Nu vill dock regering göra precis så här.
Med kompensationens nuvarande nivå på 11 miljoner euro uppgår ersättningen endast till cirka 5 cent per kopiering av verket och detta belopp delas sedan mellan verkets samtliga rättsinnehavare. Enligt en färsk undersökning orsakar dock kopiering för eget bruk årligen en skada om cirka 46 miljoner euro i förluster beträffande försäljning och streamingintäkter för yrkesverksamma inom musikbranschen och den audiovisuella branschen. Nivån på kompensationen är med andra ord inte heller på nuvarande nivå en skälig eller lämplig ersättning för kopiering av verken för eget bruk.
Nedskärning av kompensationsavgiften hotar branschens tillväxt och exportpotential
Nedskärningar riktade till kultur tär på branschens verksamhetsmöjligheter och tillväxt. AVEK, som är en del av oss, har från kompensationen för kopiering för eget bruk årligen gett bidrag till cirka 140 film- och mediakonstverk. Bidragen har en stor betydelse till exempel för produktionsbolagens möjligheter att anställa arbetskraft och få privat och internationell finansiering till sina produktioner – nedskärningen äventyrar med andra ord både sysselsättningen inom branschen och kulturexporten. Det är viktigt att komma ihåg att medel investerade i kultur återförs till staten till exempel i form av skatteintäkter.
Cirka hälften av kompensationen betalas direkt till yrkesverksamma inom den kreativa branschen och är således en del av deras utkomst. År 2023 delade vi ut totalt 2,84 miljoner euro i personliga ersättningar till 8 000 aktörer och utövande konstnärer inom den audiovisuella branschen.
Undervisnings- och kulturministeriet startade i augusti en utredning om att förnya kompensationssystemet. Kompensationen måste bevaras vid 11 miljoner euro tills förnyelsen av systemet har utretts och systemet förnyas.
I utredningen granskas alternativ till det budgetfinansierade kompensationssystemet som skulle trygga en tillräcklig kompensationsnivå bättre än det nuvarande systemet. Finland är det enda EU-landet där kompensationen finansieras via statsbudgeten. Utredningen beräknas vara klar i slutet av innevarande år.
Tillräckliga anslag måste tryggas till kulturarvsinstitutioner för digitaliseringens upphovsrättsavgifter
Vi är oroliga för ersättningar som hör till yrkesverksamma inom den kreativa branschen, då kulturarvsmaterialens digitala tillgänglighet förbättras. Med detta avses digitalisering av verk i bibliotekens, arkivens och museernas samlingar och att göra dem tillgängliga för alla på webben.
För digitalisering och publicering av material som skyddas av upphovsrätten krävs enligt lagen upphovsrättsinnehavarnas tillstånd och de ska även ges skälig ersättning för detta. Samtidigt som den digitala tillgängligheten förbättras, måste man säkerställa tillräckligheten för kulturarvsinstitutionernas anslag, så att upphovspersoner och andra rättsinnehavare får erforderlig ersättning för användningen av sina verk.
Läs utlåtandet till kulturutskottet (på finska)
Läs utlåtandet till finansutskottets kultur- och vetenskapsdelegation (på finska)