Vi betalar upphovsrättsersättningar till våra medlemsorganisationer som vi samlat in från kopiering av böcker, tidningar och noter. I fjol betalade vi sammanlagt 18,6 miljoner euro till 26 olika organisationer som representerar upphovsmän och förläggare i olika branscher. Organisationerna delar ut ersättningarna vidare till aktörer och förläggare inom sina branscher.
Även våra medlemsorganisationer som representerar upphovsmän inom den audiovisuella branschen får upphovsrättsersättningar av oss. År 2021 betalade vi åt tio av våra medlemsorganisationer från av-branschen sammanlagt 0,3 miljoner euro som vi samlat in av nätlagringstjänster för tv-program. Organisationerna delar ut dessa ersättningar vidare för att främja upphovsmän inom av-branschen.
Våra medlemsorganisationer använder majoriteten av de ersättningar vi betalar dem till stipendier och understöd. År 2021 var andelen stipendier av alla ersättningar som våra medlemsorganisationer brukat en dryg tredjedel. Majoriteten av stipendierna inriktas på att understöda kreativt arbete. För en upphovsman kan stipendiet till exempel göra det möjligt att ordna en utställning.
Stipendier gör det möjligt att koncentrera sig på det kreativa arbetet
Illustratör och konstnär Tero Juuti fick i år ett arbetsstipendium från Grafia. Han beviljades stöd för sitt digitala målningsprojekt Focus, som genomförs i pixelgrafikstil. I de större bilderna har detaljerna om vartannat ritats skarpt och oskarpt, så att det inte finns något naturligt avstånd från vilket verket kan åskådas.
”När utställningens besökare ser på den stora bilden, syns små detaljer inte mer. Å andra sidan när man koncentrerar sig på detaljer, ryms inte längre hela verket i synfältet. I minnet kan bilden ibland bli oklar. Man kan komma ihåg små detaljer som var viktiga för en själv, trots att något större samtidigt har glömts bort”, beskriver Juuti sitt verk.
För Juuti tillät stipendiet honom att koncentrera sig på att skapa verken på lång sikt.
”Att arbeta på verken emellan annat arbete leder ofta till att arbetet blir splittrat. Det tar tid att fokusera och att komma in i rätt arbetsmoment, och en längre, lugn arbetstid har varit viktig för ett projekt av detta slag.”
Priser för sin del uppmuntrar till att vidareutveckla sin yrkeskompetens.
För den stora publiken syns kopieringsersättningarna särskilt i form av priser som organisationerna delar ut. Finlands Dramatiker och Manusförfattare rf belönade i fjol manuskriptförfattare Anna Brotkin för bästa TV-manuskript med priset TV-Sylvi. Priset gavs till Brotkin för den andra säsongen av serien Aikuiset.
”Jag är glad och berörd över att ha fått TV-Sylvi-priset. Det känns bra att få erkännande för arbete som är mig så kärt, som jag gett mycket för och som jag också själv fått väldigt mycket ut av. Priset uppmuntrar mig att fortsätta utveckla min egen yrkeskompetens och min egen röst”, säger Brotkin glatt. För henne är upphovsrättsersättningar även i övrigt en viktig del av en konstnärs inkomster. Man måste få en rimlig ersättning för arbetet.
”De inhemska budgeterna är fortfarande inte på en nordisk nivå, och manus skrivs till för låga pris. Upphovsrättsersättningarna minskar på de här skillnaderna. Att skapa en hel fiktiv värld är en lång process, där upphovsmannen ger både av sin egen vision, yrkeskompetens, kreativitet och tid åt verket”, säger Brotkin.
Andra priser som finansieras med ersättningar vi samlat in är bland annat Årets illustratör-priset av Illustratörerna i Finland rf, Finlands Filmfotografers Förening F.S.C. rf:s pris Årets filmfotograf samt det mest kända, Finlandiapriset som delas ut av Finlands bokstiftelse. Finlandiaprisets penningsumma doneras av Finlands Förlagsförening rf medan Finlands facklitterära författare rf deltar i finansieringen av Finlandiapriset för facklitteratur.
Med ersättningarna finansieras publikationer, utbildningar och undersökningar.
Av medlen som används för publicerings- och kommunikationsverksamhet publicerade till exempel Finlands Tonsättare rf tidningen Kompositio och Finlands kritikerförbund rf för sin del publicerade Kritiikin Uutisia samt gav ut årsboken Yhteinen kritiikki.
Våra medlemsorganisationer organiserar med hjälp av våra ersättningar aktiva utbildningar och andra evenemang genom vilka aktörer har möjligheten att upprätthålla och utveckla sitt kunnande. Till exempel Radio- och televisionsredaktörernas förbund rf organiserade tre föreläsningslika kurser om intervjufärdighet, och Finlands Författarförbund organiserade utbildningar om ljudboksavtal samt om litteraturexport och agenturer.
De ersättningar som vi delar ut används dessutom av våra medlemsorganisationer för olika undersökningar och utredningar. I fjol utredde Finlands vetenskapsredaktörers förbund hur synlig föreningen var samt om rapportering om corona och dess källor. Finnfoto – Finlands Fotoorganisationer rf beställde en undersökning med mål att utreda hur den finska fotograferingsbranschen ser ut på 2020-talet, och hur coronan har påverkat fotografer.
Organisationerna använder också de ersättningar de erhåller för rådgivnings-, jurist- och experttjänster, som till exempel kan vara rådgivning om upphovsrätt, intressebevakning, avtals- och skatterådgivning eller experttjänster.