De nya bestämmelserna stärker rättsinnehavarens förhandlingsposition
Syftet med direktivet är att förbättra upphovsmannens och scenkonstnärens position i avtalsförhandlingar med användaren som skaffar upphovsrätt till verket. Som ett resultat av förnyelsen ska upphovsmannen och scenkonstnären ha rätt att erhålla lämplig och proportionell kompensation i förhållande till det faktiska eller potentiella ekonomiska värdet av de rättigheter som licensierats eller överförs.
För att upphovsmannen eller scenkonstnären ska kunna bedöma det ekonomiska värdet av hens verk eller föreställningar, har hen rätt till korrekt och uppdaterad information om intäkterna från utnyttjandet av verket eller föreställningen. Informationen måste tillhandahållas på ett sätt som är förståeligt för upphovsmannen eller scenkonstnären.
Detta kallas öppenhetsskyldighet. Genomförandet av öppenhetsskyldigheten ska ta hänsyn till de olika branschernas särdrag, såsom den audiovisuella branschen och förlagsbranschen,.
Avtalsanpassningsmekanismen ger rättsinnehavaren rätt till ytterligare ersättning
Avtalsanpassningsmekanismen enligt upphovsrättsdirektivet ger säkerhet för upphovsmannen och scenkonstnären i en situation där det ekonomiska värdet av rättigheterna visar sig vara betydligt högre än ursprungligen uppskattat.
I framtiden har upphovsmannen och scenkonstnären rätt att kräva lämplig ytterligare kompensation genom att utöva sina rättigheter med sin avtalspartner, om den ursprungligen överenskomna kompensationen visar sig vara oproportionerligt liten i förhållande till de efterföljande intäkterna från utnyttjandet av verken eller föreställningar.
Tvister gällande öppenhetsskyldigheten och Avtalsanpassningsmekanismen kan lösas genom alternativa tvistlösningsmetoder istället för domstol.
Rättsinnehavaren har rätt att annullera överföringen av sina oanvända rättigheter
Upphovsmannen och scenartisten har rätt att anta att deras verk eller föreställningar också kommer att utnyttjas när de licensierar eller överför sina rättigheter.
Direktivet kräver att upphovsmannen och scenkonstnären efter en rimlig tidsperiod har rätt att dra tillbaka överföringen av sina rättigheter om verken eller framträdandena inte utnyttjas alls. I detta fall kan upphovsmannen eller scenartisten överföra eller licensiera de rättigheter som hen har återkallat till en annan person.
Direktivet gör det möjligt att ta hänsyn till specifika särdrag i olika branscher, verk och föreställningar till exempel i fråga om tidsgränser för ångerrätt.
Tidningsutgivarens närstående rättighet
Med upphovsrättsdirektivet införs en ny närstående rättighet för en tidningsutgivare i samband med användning av till exempel tidningspublikationers nyhetstjänster på webben. Skyddstiden för den nya närstående rättigheten är två år och den gäller kommersiell verksamhet där journalistiska nyheter presenteras i en tidningsöversikt på webben.
I framtiden kräver användningen av presspublikationer i nyhetstjänster på webben att nättjänsteleverantören skaffar tillstånd från utgivaren att använda innehållet i nyhetstjänsten på webben och betalar utgivaren ersättning för det. Enligt direktivet ska upphovsmännen få en lämplig andel av intäkterna som utgivarna får från tjänsteleverantörernas realisering av innehållets användning.
Hyperlänkning och publicering av enskilda ord eller mycket korta utdrag är dock fortfarande tillåtet utan att skaffa tillstånd från utgivaren. Tidningsutgivarens närstående rättighet gäller inte heller för privat eller icke-kommersiellt bruk.
Lagändringarnas tidtabell
Direktivet om upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden godkändes i april 2019. Syftet med det mycket uppmärksammade direktivet är att förnya lagstiftningen för att motsvara den nuvarande användningen av verk, för att göra upphovsrätten i EU enhetlig och för att förbättra rättsinnehavarnas ställning i den digitala nätmiljön.
Direktivet kräver ändringar av Finlands upphovsrättslag, men det är ännu inte klart hur detaljerna i ändringarna kommer att genomföras. Tidtabellen för att förbereda lagändringarna i Finland har försenats, men lagförslaget förväntas fortfarande att bli publicerat under denna vår.
Text: Sini Kauppila