I den första undersökningen kartlades kopieringen och användningen av tryckta publikationer och webbaserade material vid yrkesinriktade läroanstalter och vuxenutbildningscentra. Enligt undersökningen laddar lärare ned material, såsom bilder, tidningsartiklar och undervisningsmaterial, från webben och använder det som en del av material som de sammanställt själva, och sparar dem på kursplattformen eller i någon annan sluten lärmiljö.
I den andra undersökningen låg fokus på audiovisuella material vars användning kartlades i grundskolor, gymnasieskolor, vid yrkesinriktade läroanstalter, yrkeshögskolor och universitet. Av den här undersökningen framgick det att program och videor visas oftare än tidigare direkt från olika videotjänster och TV-bolags tjänster.
En lärare vid en yrkesinriktad läroanstalt laddar ned webbmaterial 21 gånger per år
Enligt undersökningen fotokopierar en lärare vid en yrkesinriktad läroanstalt tryckta publikationer i genomsnitt 8,9 gånger och skannar sådana 2,8 gånger per år. I genomsnitt skriver en lärare ut upphovsrättsligt skyddat material från webben 126 gånger och kopierar motsvarande webbmaterial i genomsnitt 21,6 gånger per år.
För yrkesinriktad utbildning kopieras eller skannas mest utdrag ur läroböcker och faktaböcker eller tidningsartiklar. Från webben skrivs ut eller kopieras mest lagar och förordningar, olika bruksanvisningar och manualer samt fotografier och andra bilder.
Kopiering av upphovsrättsskyddat material fortsätter digitalt
Samtidigt som kopieringen och användningen av webbmaterial i undervisningen har ökat märkbart under de senaste 10 åren har fotokopieringen och distributionen av pappersutskrifter i undervisningen å sin sida minskat.
Granskat som helhet har dock kopieringen och användningen av upphovsrättsskyddat material i undervisningen ändå inte minskat, användningssättet har bara ändrats. Från webben laddar lärare ned material, såsom lagar och andra myndighetspublikationer, artiklar och bilder från webbaserade tidningar, och sparar dem på kursplattformen eller i en sluten lärmiljö. Lärare använder även materialet som en del av material som de gjort själva och, som används på lektionerna eller delas ut i form av pappersutskrifter.
Årligen sparas 2–3 audiovisuella verk
Undersökningen som gällde användningen av audiovisuella verk i undervisningen påvisade att lärare i grundskolan, gymnasiet och den yrkesinriktade utbildningen sparar i genomsnitt 2–3 program eller videor per år för sin undervisning. Att spara TV-program och videor för undervisningsändamål är en märkbart mer sällsynt vid högskolor och universitet, där lärare årligen sparar i genomsnitt 1,5 program eller videor.
Vanligast är det att program och videor sparas från Rundradions TV-kanaler samt YouTube och andra internetkällor. De mest populära TV-kanalerna från vilka program sparas för undervisningsändamål är Yle Teema, Yle TV1 och Yle TV2. För undervisningsändamål sparas mest dokumentärfilmer och -program, fakta- och aktualitetsprogram, undervisningsprogram samt fiktiva filmer.
Visning av audiovisuella verk är vanligast i grundskolan och i gymnasiet
Visning av TV-program och webbvideor är betydligt vanligare än att de sparas. Lärare i grundskolan och i gymnasier visar i genomsnitt 40 program eller videor per år och också lärare vid yrkesinriktade läroanstalter visar cirka 23 program eller videor. Vid högskolor och universitet är även visning av audiovisuella verk mer sällan förekommande än i grundskolor och på andra stadiet. Vid yrkeshögskolor visar lärare i genomsnitt 12 program per år och tre vid högskolor och universitet.
I undervisningen visas mest olika undervisningsprogram, fakta- och aktualitetsprogram, nyhetsprogram samt dokumentärfilmer och -program. De mest populära källorna från vilka TV-program och videor visas är YouTube, Yle Arenan, webbplatsen Yle Oppiminen samt andra webbaserade källor. Mer än 76 procent av respondenterna hade vid sitt senaste undervisningstillfälle visat en video eller ett TV-program från webben. Av de webbaserade videorna som visas i undervisningen, visas mest videor upplagda av privatpersoner samt olika organisationer och företag.
Visningen av audiovisuella verk på webben har ökat
Visning av audiovisuell verk i undervisningen har ökat betydligt under de senaste 10 åren. Att spara TV-program har dock blivit allt ovanligare under de senaste åren. Program visas mest från Yle Arenan och YouTube. Ändringen har påverkats av att det numera står exponentiellt mycket fler program och videor till buds på webben i olika tjänster och på olika webbplatser.
Många av Yle Arenans program finns tillgängliga i endast 30 eller 45 dagar. Närmare hälften av respondenterna skulle vilja visa program från Yle Arenan längre i undervisningen än vad de finns tillgängliga i tjänsten.
Så här genomfördes undersökningarna
Den av Kopiosto och Utbildningsstyrelsen beställda kopieringsundersökningen genomfördes våren 2017 vid yrkesinriktade läroanstalter och vuxenutbildningscentra. Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät där enskilda respondenter beskrev det senaste materialet som de kopierat för arbetsändamål. Enkäten besvarades av 408 respondenter. I grundskolor och gymnasier genomförs en motsvarande undersökning i skrivande stund.
Undersökningen gällande användning av audiovisuella verk genomfördes våren 2017 i form av en webbenkät tillsammans med AV-Producenternas upphovsrättsförening Tuotos Ry i grundskolor, gymnasier, yrkesinriktade läroanstalter, yrkeshögskolor samt vid högskolor och universitet. I enkäten beskrev respondenten vilket program eller vilken video hen senast hade visat i undervisningen och sparat för undervisningsändamål. Enkäten om användning av audiovisuella verk besvarades av sammanlagt 2 192 respondenter.
Källor
Yrkesinriktade läroanstalter och vuxenutbildningscentra. Julkaisujen valokopiointi ja skannaus – Internetaineistojen tulostaminen ja tallentaminen 2017. Jan-Otto Malmberg 6.10.2017
AV-opetuskäyttö 2017. Jan-Otto Malmberg. 28.9.2017
Grundskolor och gymnasier. Julkaisujen valokopiointi ja skannaus – internetaineistojen tulostaminen ja tallentaminen 2014. Jan-Otto Malmberg. 19.2.2015
Visste du det här?
Utbildningsstyrelsen har införskaffat licenser för kopiering samt visning och nedladdning av TV-program åt alla grundskolor, gymnasier och yrkesinriktade läroanstalter. Mer information om licenserna och innehållet i dem finns på adressen www.kopiraitti.fi/sv/.
I Kopiraittila skola finns webbaserat material i spelform om att lära sig om och undervisa i upphovsrätt för alla utbildningsnivåer från grundskolan till andra stadiet samt lärarutbildningen. Det kostnadsfria materialet finns på adressen www.kopiraittila.fi/sv/.