Utbildningsstyrelsen har anskaffat våra kopieringslicenser till småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande undervisningen, för avgiftsfri utbildning på andra stadiet samt läroanstalter som får statsandelar för grundutbildning inom konst. Utbildningsstyrelsens avtal omfattar småbarnspedagogik som genomförs både på daghem och i familjedagverksamhet. Också nästan alla läroanstalter för fritt bildningsarbete har skaffat en kopieringslicens direkt från oss vid Kopiosto. Även högskolor har vår kopieringslicens: länk till webbplatsen för högskolor.
På den här sidan hittar du närmare information om hur du kan utnyttja kopieringslicensen i din undervisning.
Vad möjliggör vår kopieringslicens?
Kopieringslicensen möjliggör kopiering av kompletterande material för undervisning. Med licensen får du kopiera, skriva ut, skanna och fotografera artiklar, bilder, noter, sångtexter och utdrag ur publikationer och webbplatser inom licensens ramar. Kopiorna får också läggas till ditt eget material, en examen du sammanställt eller läroanstaltens inträdesexamen, samt delas med studerande som tilläggsmaterial.
Studerande får även kopiera bilder och utdrag och använda dem som delar av sina egna projekt- eller studiearbeten.
Man får inte ta ut en kopieringsersättning eller annan avgift för kopior framställda med stöd av vår kopieringslicens. För delning av avgiftsbelagda kopior måste man skaffa en skild licens av oss.
Med vår kopieringslicens vår kopior framställas av läroanstaltens elever, studerande, lärare och övrig personal.
Med kopieringslicensen får du kopiera i den omfattning som licensen tillåter förutsatt att verken eller publikationerna inte berörs av ett förbud eller en begränsning som nämns i licensvillkoren.
Du får kopiera:
Med kopieringslicensen får du inte kopiera: Kopieringslicensen gäller inte
Dessa verk har sina egna licens- eller användningsrättigheter enligt vilka de får användas i undervisningen.
En hel artikel, reklam, broschyr eller annat litet tryckalster. I sin helhet, dock högst 20 artiklar från samma tidning. 10 sidor per publikation, högst hälften av publikationen. Läs mer i punkt 6 av licensvillkoren. Kopiering av en enskild bild från en webbplats eller en tryckt publikation räknas som kopiering av en sida.
KÄLLMATERIAL
MÄNGD
Publikationer
Högst 20 % av publikationen, dock inte mer än
20 sidor per publikation.
Webbplatser
20 bilder eller sidor som motsvarar storleken A4 per webbplats.
Artiklar, små tryckalster och motsvarande
En lärarhandbok eller motsvarande handledande publikation
Helt eller delvis för lärarens egen personliga användning i arbetet.
Noter och sångtexter
Du får fotokopiera, skriva ut och skanna verk eller delar av dem samt kopiera dem digitalt i den omfattning som licensen tillåter, till exempel Du får använda kopiorna som tilläggsmaterial till det sedvanliga undervisnings- och läromaterialet, som en del av inträdesexamen för läroanstalten och i läroanstaltens interna administrativa verksamhet. Även studerande får kopiera bilder och textutdrag med vår kopieringslicens som del av sina projekt- och övningsarbete. För vilka användningsändamål får man inte kopiera?
Inom undervisningen får kopiorna: Digitala kopior och inspelningar får vara tillgängliga för din undervisningsgrupp i den slutna inlärningsplattformen under studieperioden, kursen eller den motsvarande studiehelheten. I grundskolan kan materialet sparas på en inlärningsplattform under ett läsår. I gymnasiet kan materialet lagras på inlärningsplattformen under hela studietiden, dock högst i fyra år.
Som studerande får du lägga till kopior som en del av projekt- eller övningsarbetet.
Inom distansundervisningen får du visa bilder och läsa textmaterial och annat innehåll. Du kan också visa digitalt läromaterial från förläggaren avsett för användning i undervisningen, förutsatt att en licens till materialet har anskaffats för alla studerande.
I en inspelning av undervisningssituationen får synas verk som visats och framställts under undervisningen och som omfattas av kopieringslicensen. Inspelningen får delas på en sluten inlärningsplattform som används av din läroanstalt som din undervisningsgrupp har tillgång till. Inspelning av undervisningssituationen förutsätter även din eller någon annan utbildares medgivande.
Under distansundervisning får man lyssna till ljudinspelningar som hör till en tryckt lärobok. Du kan också till behövliga delar spela in ljudinspelningarna i en sluten inlärningsmiljö. Digitala ljudfiler i läromaterialet får användas i enlighet med deras egna licenser.
I distans- och nätbaserad undervisning kan man till skillnad från vanlig undervisning kopiera delar av en uppgifts- eller facitbok som behövs för att rätta uppgiften, förutsatt att studerande och läraren har i sin ägo den ursprungliga uppgifts- eller facitboken.
Du får som en del av undervisningen översätta ett litterärt verk eller en del av ett till ett annat språk, dock inte orden till sånger. Du får bearbeta verken som omfattas av licensen i en undervisningssituation när bearbetning av verket är nödvändigt för att undervisa någon viss undervisningshelhet, dock inte förläggarens läromaterial, noter eller sångtexter. En översättning eller bearbetning får inte ges ut eller användas i andra syften än undervisning.
Läs mer i punkt 6 av licensvillkoren.
Bekanta dig med Kopiostos hela licensvillkor för läroanstalter. Kontrollera alltid innehållet i kopieringslicensen i licensvillkoren.
Kom ihåg att ange källan och upphovspersonen
När du kopierar eller använder ett verk ska du komma ihåg att i anslutning till kopian eller verket, till exempel en bok, en tidning eller en webbplats, ange upphovsmannens och verkets namn i enlighet med god sed.
Hjälp oss att dela ut ersättningar
För utbetalningen av kompensationerna för kopiering till upphovsrättsinnehavarna behövs information om kopiering och användning av verk. Du kan rapportera kopior du framställt i vår rapporteringstjänst.
Vi genomför också regelbundet kopieringsutredningar i form av stickprovsundersökningar.