Vårt undersökningsteam består av tre personer och deras uppgift är att producera och anpassa forskningsdata för Kopiostos behov. Med kopieringsundersökningarna utreder vi mängden av och innehållet i kopiering och utskrift av böcker, tidningar och andra tryckta publikationer samt webbmaterial.
De data som vi samlar in med undersökningarna använder vi som grund till prissättningen av våra kopieringslicensprodukter samt fastställandet av fördelningsprinciperna för de upphovsrättsersättningarna som vi redovisar. Forskningsdata har med andra ord en stor betydelse för att priserna på våra licenser och ersättningarna som vi delar ut motsvarar användningen av verken.
Den första fotokopieringsundersökningen hos Kopiosto genomfördes redan 1982. Numera utreder vi med hjälp av undersökningar förutom fotokopiering, även skanning, kopiering och utskrift av webbmaterial.
Under de senaste 40 åren har totalt cirka 150 undersökningar genomförts vid Kopiosto. Under de senaste fem åren har totalt 25 undersökningar genomförts. Av dessa har man i en del undersökt användningen av verken vid läroinrättningar, men därutöver har undersökningar även gjorts bland företag och sammanslutningar samt den offentliga förvaltningen. Föremålet för vår undersökning är kopiering som uttryckligen görs i arbetssyfte; vi undersöker inte kopiering som görs för privat bruk.
Med våra undersökningar kan vi även kartlägga nya licensieringsmöjligheter, alltså för hurdan användning av verk det skulle finnas behov av att utveckla upphovsrättslösningar. Dessutom undersöker vi vid behov den upphovsrättspolitiska miljön. Vi har utrett bland annat lärares upphovsrättsliga behov och problem under åren 2018 och 2015 samt högskoleforskares åsikter om huruvida upphovsrätterna har en negativ inverkan på forskningsarbetet. (Utredningar är endast på finska)
Statistiskt tillförlitliga stickprovsundersökningar
Vi genomför våra undersökningar vanligen som stickprovsundersökningar. Till exempel finns totalt cirka 2 500 grund- och gymnasieskolor i Finland, vilket innebär att det inte är möjligt att undersöka dem alla. I sådana fall plockar vi ut ett urval av alla grund- och gymnasieskolor i Finland, det vill säga ett visst antal grund- och gymnasieskolor, som vi bjuder in att delta i undersökningen.
Ibland är sektorn som undersöks i stället så liten, att det finns skäl att undersöka dess samtliga verksamhetsställen. Senast gjorde vi så i kopieringsundersökningen bland läroinrättningar som ger grundläggande konstundervisning.
Som forskningsmetod tillämpar vi i regel enkätundersökningar. Med webbenkäten efterfrågar vi när och hur mycket respondenterna senast kopierade och delade ut den kopierade tryckta publikationen eller webbmaterialet.
Vi fördelar besvarandet av enkäterna tidsmässigt, så att eventuella kopieringar för vissa årstider, som till exempel riklig kopiering av julsånger kring julen, inte förvränger resultaten. Vi strävar i mån av möjlighet efter att även observera respondenternas arbetsbelastning: exempelvis riktar vi inte undersökningen till gymnasielärare precis under studentexamen.
Med anledning av undersökningens statistiska tillförlitlighet strävar vi efter att få minst 500 svar på våra enkäter. I små sektorer kan detta inte nödvändigtvis alltid genomföras, men i större sektorer överskrider vi målet enklare. Till exempel fick vi fler än 2 000 svar på kopieringsundersökningen, som förra hösten skickades till kommuner och samkommuner. För att undersökningsresultaten ska vara så objektiva som möjligt, görs den statistiska analysen av undersökningsmaterialet vanligen av en extern sakkunnig.
Forskningsverksamheten utvecklas fortlöpande
Med våra undersökningar utreder vi å ena sidan stora linjer, såsom i vilken utsträckning upphovsrättsligt skyddat material kopieras i alla grund- och gymnasieskolor i Finland, och till hur många det kopierade materialet delas ut. Samtidigt utreder vi även mindre detaljer, exempelvis hurdana skönlitterära texter det kopierade materialet innehöll. En av utmaningarna är också hur man med en undersökning får fram data som betjänar olika ändamål utan att det besvärar respondenten för mycket.
De data som vi samlar in med undersökningarna använder vi som grund till prissättningen av våra kopieringslicensprodukter samt fastställandet av fördelningsprinciperna för de upphovsrättsersättningarna som vi redovisar. Forskningsdata har med andra ord en stor betydelse för att priserna på våra licenser och ersättningarna som vi delar ut motsvarar användningen av verken.
För att enkäten inte ska bli för tung för respondenten, kan vi vid behov även använda vår egen undersökningspanel, för att utreda specialfrågor. Panelen består av personer, som har anmält att de vill besvara vår enkätundersökning. För närvarande har vi fler än 5 500 paneldeltagare och de representerar olika sektorer, allt från läroinrättningar till företag och sammanslutningar. Vi använder panelen även exempelvis när vi på förhand vill kontrollera hur enkäterna i våra undersökningar fungerar.
Vi strävar efter att bygga upp våra enkäter så att de är lättförståeliga samt enkla och snabba att besvara. Upphovsrättsbranschens terminologi är inte som sådan nödvändigtvis förståelig för alla som besvarar enkäterna. Därför utvecklar vi också våra enkäter fortlöpande utgående från responsen från våra respondenter.
Vi får utvecklingsidéer också från samarbetet som vi bedriver med våra nordiska systerorganisationer. Med våra kollegor går vi igenom forskningsmetoder, genomförda undersökningar, nya upptäckter samt eventuella utmaningar.
Vårt större mål är att aktivt följa upp förändringar i verksamhetsmiljön och anpassa våra undersökningar så att de motsvarar den. Med anledning av detta är forskningsverksamheten aldrig färdigt, utan den måste hela tiden utvecklas vidare.
Text: Niina Kivelä
Foto: Juho Heikkinen