Entydig identifiering av upphovspersoner inom konst, underhållning och vetenskap också över landsgränser är viktigt i en allt mer nätverkande värld, där kanalerna för konsumtionen av kultur konstant blir allt mångsidigare. Ofta kan upphovsrättsersättningar ackumuleras på olika håll i världen för innehållens upphovspersoner.
När användningen av verken rapporteras mellan upphovsrättsorganisationerna, är det viktigt att identifiera vilka som har varit med och skapat verket.
”ISNI-identifikatorerna är också till särskild hjälp när ersättningar och till dem förknippade rapporter inkommer från utlandet – och när Kopiosto på motsvarande sätt rapporterar till utlandet”, berättar vår redovisnings- och forskningschef Rainer Vallius. ”Identifikatorn kan även utnyttjas inhemska aktörer emellan.”
Ur perspektivet för de rättsinnehavare som Kopiosto företräder, genererar ISNI en förbättring framför allt för upphovspersoner för bildverk och litterära verk, vilka ännu inte har haft någon internationell personlig identifiering. Nu har cirka 12 000 yrkespersoner inom den kreativa branschen fått ISNI-identifikatorer via Kopiosto.
ISNI-identifikatorn är avsedd för alla aktörer inom konst och vetenskap. INSI fungerar även över verksamhetsgränser och upphovspersoner kan vara såväl författare som bildkonstnär eller musiker, bara man utgående från metadata om hen kan särskilja hen från andra upphovspersoner med samma namn.
Upphovsrättsorganisationernas och Nationalbibliotekets gemensamma projekt startade för cirka två år sedan. Nu har ISNI-identifikatorer skaffats till de rättsinnehavare som representeras av medverkande upphovsrättsorganisationer. Finländska upphovspersoner inom den kreativa branschen har redan närmare 100 000 ISNI-identifikatorer.
ISNI-projektet fortsätter ännu till augusti 2025. Härnäst är meningen att utveckla processen för och automatiseringen av det fortlöpande informationsutbytet.