Vad handlar det om?
Bakgrunden till reformen av upphovsrättslagen är EU:s direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden och om onlinesändningar. Syftet med direktivet om onlinesändningar är att stärka upphovsrättsreglerna vid bland annat vidaresändning av tv-sändningar, det vill säga situationer där någon annan än det ursprungliga sändningsbolaget delar den ursprungliga tv-sändningen samtidigt och i oförändrad form i till exempel kabel-tv-nätet.
Vidaresändning omfattas av upphovsrätten, vilket betyder att man i regel behöver tillstånd för den av upphovsmännen av tv-programmen. Upphovsmännen har även rätt att få upphovsrättsersättningar för vidaresändning av deras verk. Ersättningarna ackumuleras enligt användningen av verken, det vill säga om ett tv-program vidaresänds också efter många år får upphovsmannen den andel som hen har rätt till.
Direktivet om onlinesändningar har i fråga om vidaresändning karaktären av en teknisk uppdatering som moderniserar det tidigare satellit- och kabeldirektivet (93/83/EEG).
Tidigare orättvisa inte en orsak till att göra likadant även framöver
I andra EU-länder får upphovsmän av tv-program, till exempel manuskriptförfattare, regissörer och skådespelare, ersättningar för vidaresändning på det sätt som direktiven förutsätter. Majoriteten av ersättningarna ackumuleras för vidaresändning av inhemska tv-kanaler i respektive land.
Så är fallet däremot inte i Finland. Här har kabeloperatörerna aldrig betalat ersättningar till upphovsmän för vidaresändning av inhemska tv-kanaler.
Kabeloperatörerna gynnas ekonomiskt av vidaresändningen av inhemska tv-kanaler.
Den finländska tv-marknaden har påståtts vara annorlunda jämfört med det övriga Europa. Detta är ingen godtagbar anledning att låta bli att implementera direktivet om onlinesändningar i upphovsrättslagen enligt dess syfte och mål.
I själva verket grundar sig skillnaderna i fråga om vår tv-marknad på att man i Finland hittills har utnyttjat innehåll i de inhemska tv-kanalerna kommersiellt, utan att upphovsmännen av tv-programmen har fått de ersättningar för vidaresändning som de har rätt till. Den orättvisa praxis som pågått fram till i dag är ingen anledning till att fortsätta att göra på samma sätt även i framtiden.
Kabeloperatörerna gynnas ekonomiskt av vidaresändningen av inhemska tv-kanaler. Enligt Statistikcentralens statistik över intäkterna av televisionsverksamhet tog de inhemska kabeloperatörerna år 2019 ut totalt 128 miljoner euro i grundavgifter för kabel-tv. Utan vidaresändning av inhemska tv-kanaler skulle detta inte ha varit möjligt.
Det är nu hög tid att också primärproducenterna, det vill säga upphovsmännen av programmen, ska dra nytta av denna lönsamma business.
Vilka ändringar är på gång när det gäller regleringen av vidaresändning?
Direktivet om onlinesändningar för med sig två viktiga ändringar i regleringen av vidaresändning av tv-kanaler:
- Direktivet om onlinesändningar utvidgar begreppet vidaresändning så att vidaresändning kan ske även med andra tekniker än enbart via kablar. Eftersom vår upphovsrättslag redan i dag är teknikneutral i fråga om vidaresändning (25 h §), medför direktivet i detta avseende inte några egentliga ändringsbehov i Finland.I regeringens proposition om ändring av upphovsrättslagen (RP 43/2022) förtydligas dock teknikneutraliteten ytterligare genom ändringar av tekniskt slag i 25 h §, 2 och 3 mom. genom att man tar bort omnämnandet ”via kabel” i dessa. Till följd av detta kan den aktuella paragrafen tillämpas på vidaresändning med varje slag av teknik.
- En mer väsentlig ändring gäller sättet att ta emot den programbärande signal som erhålls för vidaresändning. Enligt direktivet om onlinesändningar har det sätt på vilket den part som genomför vidaresändningen, det vill säga kabeloperatören, får de programbärande signalerna av sändarföretaget, det vill säga tv-bolaget, ingen betydelse för den upphovsrättsliga bedömningen av verksamheten. Denna precisering är bra och mycket välkommen. Det betyder att man inte kan hänvisa till sättet att ta emot signalen när man bedömer huruvida kabeloperatörens verksamhet är vidaresändning.
Tidigare har kabeloperatörerna förnekat att de bedriver vidaresändning av inhemska tv-kanaler och försökt kringgå sina upphovsrättsliga skyldigheter i anknytning till detta. Motiveringen har varit att de inte längre ”fångar in” sändarföretagets signal via den ursprungliga utsändningen i det markbundna antennätet, utan får signalen som ska vidaresändas direkt av sändarföretaget via en fast förbindelse.
Genom direktivet om onlinesändningar har EU uttryckligen önskat förtydliga frågan så att sättet att ta emot signalen för vidaresändning inte har någon betydelse för den upphovsrättsliga tolkningen av vidaresändningen. Detta att sättet att ta emot en signal för vidaresändning inte har någon betydelse har i enlighet med direktivet om onlinesändningar skrivits in i regeringens proposition som en del av 25 h §, 1 mom.
Det bör också noteras att direktivet om onlinesändningar inte överhuvudtaget reglerar ursprunglig sändning (upphovsrättslagen, 25 f §). Därför är det bra att det i regeringens proposition inte föreslås några ändringar vad gäller ursprunglig sändning, utan att fokus enbart ligger på att implementera innehållet i direktivet om onlinesändningar.
Genom ändringarna skapas en grund på tv-marknaden som respekterar upphovsmännens rättigheter
Det är i hela den audiovisuella branschens intresse att den inhemska tv-marknaden har en stark grund, som respekterar rättigheterna för upphovsmän av tv-program. På den kan man bygga en ansvarsfull affärsverksamhet som värdesätter primärproducenterna och som gagnar hela tv-branschen, inklusive de finländska konsumenterna genom nya intressanta innehåll.
Regeringens proposition om ändring av upphovsrättslagen är tydlig i fråga om vidaresändning och överensstämmer med kraven i direktivet om onlinesändningar. För att tillgodose den audiovisuella branschens intressen måste riksdagen nu behandla och godkänna den föreslagna partiella reformen av upphovsrättslagen i enlighet med regeringens proposition.
Sami Kokljuschkin, Senior jurist, Kopiosto
Foto: Suvi-Tuuli Kankaanpää